U izraelskom vazdušnom napadu ubijen drugi glavni komandant Islamskog džihada

RSE
Autor/ica 7.8.2022. u 10:10

U izraelskom vazdušnom napadu ubijen drugi glavni komandant Islamskog džihada

Foto: Suhaib Salem/Reuters

U izraelskom vazdušnom napadu ubijen je viši komandant palestinske militantne grupe Islamski džihad, saopštile su brigade Islamskog džihada Al-Kuds 7. avgusta, prenosi AP.

Ubistvo Haleda Mansura, koji je predvodio operacije Islamskog džihada u južnom pojasu Gaze, kasno u subotu, 6. avgusta, došlo je dan nakon što je u izraelskom udaru ubijen komandant palestinskih militanata.

U borbama je već ubijeno 29 Palestinaca.

Brigade Islamskog džihada Al-Kuds potvrdile su u nedelju da su u vazdušnom napadu na grad Rafa na jugu Gaze ubijeni Mansur i još dva militanta. Saopštili su da je u napadu ubijeno i pet civila, uključujući jedno dete i tri žene, kao i da je nekoliko kuća sravnjeno sa zemljom.

Militanti iz Islamskog džihada nastavili su da ispaljuju rakete prema Izraelu, a izraelska vojska je nastavila sa vazdušnim napadima na Gazu.

Sirene su se oglasile 7. avgusta i čule su se eksplozije na zapadnoj periferiji Jerusalima signalizirajući palestinske raketne napade većeg dometa na Izrael, prenosi Reuters.

Izraelska vojska je saopštila da je zalutala raketa koju su ispalili palestinski militanti ubila civile, među kojima su i deca, kasno 6. avgusta u gradu Džabalija na severu Gaze.

Vojska je saopštila da je istražila incident i zaključila da je do njega došlo zbog greške u paljbi od strane Islamskog džihada. Nije bilo zvaničnog palestinskog komentara o incidentu.

Jedina elektrana u Gazi prestala je sa radom 6. avgusta u podne zbog nedostatka goriva. Stanovnici Gaze zbog toga mogu da koriste struju samo četiri sata dnevno.

Borbe su počele ubistvom komandanta Islamskog džihada Tajsera Džabarija u talasu napada 5. avgusta za koje je Izrael rekao da imaju za cilj da spreče neposredan napad.

U toku su napori Egipta, Ujedinjenih nacija i Katara za prekidom borbe. Dalja eskalacija zavisi od toga hoće li se Hamas pridružiti borbama.

Izrael i Hamas, islamska militantna grupa koja vlada Gazom, su u neprijateljskim odnosima, vodili su četiri rata i na desetine manjih oružanih konflikta otkako je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom pre 15 godina.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor/ica 7.8.2022. u 10:10