U Grčkoj pobuna protiv novog poreza na imovinu

Autor/ica 5.12.2011. u 09:37

U Grčkoj pobuna protiv novog poreza na imovinu

Ioannis Chatzis ima 86 godina i živi u jednosobnom stanu od mirovina koja jedva pokriva troškove hrane i njege o njegovoj supruzi prikovanoj za krevet. No u posljednjem pokušaju povećanja poreza, grčka vlada poslala mu je račun za porez na nekretnine u iznosu od 372 dolara u sklopu računa za struju za listopad.

Ioannis kaže da ga time traže da odabere između rasvjete i ženinih lijekova jer si ne može priuštiti tako nešto platiti od mirovine koja iznosi 720 dolara mjesečno. “Tako se odnose prema nama”, nedavno je rekao. “Više ništa nemam za dati. Neću to platiti.”Ioannis nije jedini koji se zakleo da neće platiti, a nije sigurno ni da će grčka vlada uspjeti išta učiniti po pitanju njemu sličnih poreznih pobunjenika. Kako se približava rok za uplatu prve rate poreza koji je na prijedlog grčke vlade povezan s računom za struju, diljem zemlje raste nezadovoljstvo. U desecima gradova pojavljuju se pokreti otpora, uključujući i grad u predgrađu Atene Nea Ionia, gdje se gradonačelnik Iraklis Gotsis obećao boriti protiv ovog novog poreza, ako treba i sudskim putem. Također je organizirao skupinu električara koji su voljni ponovno ilegalno spojiti sve kojima isključe struju. “Ovaj je porez kap koja je prelila čašu svih ostalih poreza i rezanja plaća. Ljudi su konačno pukli”, objašnjava. Mnogi Grci misle da je ovaj novi porez samo još jedan znak oštrih mjera štednje koje su primorani istrpjeti prema uvjetima europske pomoći. Naime, europski ministri financija pristali su Grčkoj isplatiti novih 10,6 milijardi dolara pomoći. U prošlosti su Grci plaćali porez na nekretnine prilikom kupoprodaje ili nasljeđivanja. Također su plaćali razmjerno niske godišnje poreze općinama. Netko čije su okolnosti usporedive s onima u kojima živi Ioannis Chatzis ukupno je plaćao manje od 133 dolara godišnje. A sada bi on ove i sljedeće godine trebao platiti dodatnih 373 dolara.U rujnu, pod pritiskom da iznađu novih 2,6 milijardi dolara radi popunjavanja rupe u proračunu i nakon što su izgubili bitku s utajivačima poreza, grčki dužnosnici usvojili su ideju povezivanja računa za porez na imovinu s računima državne elektroenergetske tvrtke. Porez se temelji na površini u četvornim metrima, starosti građevine i procjeni vrijednosti četvrti u kojoj se ona nalazi, te nema nikakve veze s prihodom poreznog obveznika. No odnedavna vlada kao da se premišlja o tom porezu.

Spomenuta elektroenergetska tvrtka najavila je da će početi slati opomene pred isključenje, ali da neće ništa poduzeti sve dok vlada ne razmotri u kakvim okolnostima žive neplatiše. Istodobno su sindikalisti zauzeli računovodstvo te elektroenergetske tvrtke i spriječili slanje novih računa.Gradonačelnik Gotsis ponudio je da će općinski odvjetnici braniti one koji ne mogu ili neće platiti novi porez, a zasad se na tu ponudu odazvalo oko 1000 stanovnika. On kaže da većina njih pripada prvoj kategoriji. Smatra da su grčki vjerovnici zaboravili da većina Grka nisu bogataši. U posljednje dvije godine zatvorilo se 25 posto malih trgovina u Nea Ioniji jer ih je pogodila recesija i rastuća stopa nezaposlenosti. Vangelis Avlonitis jedan je od električara koji je dobrovoljno pristao ponovno uključivati struju. Njegova radionica nalazi se u neposrednoj blizini gradske vijećnice i ukrašena je neonskim znacima koje je izradio za klijente prije nego što su im poduzeća propala. Jedna susjeda nedavno je zastala i rekla mu da joj mirovina iznosi 440 dolara mjesečno, a račun za porez 480 dolara. “To je smiješno”, kaže i pokazuje nam ljestve koje je kupio u slučaju da elektroenergetska tvrtka prereže kablove na stupovima.Grčka vlada trudi se unaprijediti naplatu poreza. Isprva su dužnosnici smatrali da će uspjeti dobiti bar dio od 27 milijardi dolara, koliko se procjenjuje da svake godine iznosi utajeni porez. No prošle godine grčki su dužnosnici uspjeli naplatiti još manje poreza nego prethodne godine. Grčka državna elektroenergetska tvrtka nedavno je objavila da je plaćeno samo 73 posto od ukupno 86.000 računa.U Nea Ioniji, Ioannis Chatzis prisjeća se godina koje je proveo kao zatvorenik tijekom Drugog svjetskog rata. “Sada mi se čini kao da su se fašisti vratili”, kaže u vezi pritiska na Grčku da povisi prihod i smanji proračunski deficit. “Za što sam se borio?”

The New York Times

Autor/ica 5.12.2011. u 09:37