U Evropi jačaju partije krajnje desnice

tačno.net
Autor/ica 9.3.2019. u 10:07

U Evropi jačaju partije krajnje desnice

Rezultati ankete, koja je objavljena u njemačkom dnevniku Bild, ukazuju na to da trenutno vladajuće partije neće moći da formiraju “veliku koaliciju” u Evropskom parlamentu.

Ispitivanje je pokazalo da će poslanički blok krajnje desnice – Evropa nacija i slobode, čije su članice austrijska Slobodarska partija i Nacionalni pokret Marine Le Pen dobiti 67 poslaničkih mjesta, što je rast u odnosu na trenutnih 37.

Konzervativni blok – Evropska narodna partija, čija je članica i Kršćansko socijalistička unija njemačkog kancelara Angele Merkel, izgubiće 43 poslanička mjesta i imat će ukupno 174, dok će Progresivna alijansa socijalista i demokrata izgubiti 45 poslaničkih mjesta i imaće 141.

Anketa je obuhvatila 9.500 ispitanika, a sprovedena je u šest članica EU – Njemačkoj, Austriji, Italiji, Poljskoj, Španiji i Francuskoj, od kraja februara do početka marta.

Stranke krajnje desnice su bile prve u Francuskoj, Italiji i Poljskoj.

Analitičari ističu da rezultati anketa potvrđuju “duboke kritike” prema trenutno vladajućim partijama, što ukazuje na to da će krajnja desnica ojačati i na evropskom nivou.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 9.3.2019. u 10:07