U EU 200 neuspjelih i izvršenih terorističkih napada

tačno.net
Autor/ica 24.5.2016. u 08:38

U EU 200 neuspjelih i izvršenih terorističkih napada

U EU je prošle godine zabilježeno više od 200 izvedenih, kao i neuspjelih terorističkih napada, rekao je danas direktor Evropskog centra za borbu protiv terorizma Manuel Navarete Panagva.

Panagve kaže da je tokom 2015. godine u terorističkim napadima u EU ubijena 151 osoba, a ranjeno je više od 360.

On je danas pred poslanike Evropskog parlamenta iznio podatke iz godišnjeg izvještaja o terorističkim trendovima koje će u narednim sedmicama objaviti Evropol, čiji je dio Evropski centar za borbu protiv terorizma.

U izvještaju, u koji je uvid imala njemačka novinska agencija DPA, ističe se da je tokom 2015. godine ukupno 211 napada bilo neuspjelo, ometeno i izvedeno.

Više od 1.000 ljudi je uhapšeno zbog prekršaja povezanih sa terorizmom.

“Terorističke ćelije koje su spremne da izvrše napad u EU uglavnom su domaće, ali svjesni smo povezanosti koju umaju sa `Islamskom državom`(IDIL)”, rekao je Panagva.

On je naglasio da “usamljeni napadači i strani borci, odnosno Evropljani koji odlaze u Siriju i Irak radi borbe na strani militanata, predstavljaju ozbiljnu prijetnju”.

“Ove zone sukoba, poput Sirije, Iraka i Libije, pružaju teroristima određenu obuku i daju im kapacitet za vršenje napada, što ih čini opasnima”, kazao je Panagva, dodajući da postoje sumnje da se obuka vriši i u drugim regionima, poput zapadnog Balkana.

RSE

tačno.net
Autor/ica 24.5.2016. u 08:38