U antikorupcijskoj istrazi u Španjolskoj uhićena 51 osoba

tačno.net
Autor/ica 28.10.2014. u 09:52

U antikorupcijskoj istrazi u Španjolskoj uhićena 51 osoba

Među privedenima su lokalni političari, dužnosnici, direktori tvrtki u sektoru građevinarstva i energetike. Osumnjičeni su da su u samo dvije godine, na postocima od sklopljenih poslova i zahvaljujući javnim ugovorima prisvojili oko 250 milijuna eura

Pedesetak je osoba uhićeno u Španjolskoj u sklopu antikorupcijske istrage »teške« oko 250 milijuna eura, izvijestilo je u ponedjeljak španjolsko pravosuđe.

U aferu su umiješani lokalni članovi Narodne stranke koja je na vlasti, ali i Socijalističke stranke. Akcija je rezultirala uhićenjem 51 osobe.

Cilj je bio raskrinkati korupcijsku mrežu u velikom broju općina i autonomnih pokrajina, osobito u Madridu, Murciji, Valenciji te središnjem Leonu, stoji u priopćenju državnog odvjetništva.

Među privedenima su lokalni političari, dužnosnici, direktori tvrtki u sektoru građevinarstva i energetike. Osumnjičeni su da su u samo dvije godine, na postocima od sklopljenih poslova i zahvaljujući javnim ugovorima prisvojili oko 250 milijuna eura.

Državno odvjetništvo provodi istragu od lipnja, a posrijedi su pranje novca, korupcija, malverzacije i trgovanje utjecajem. Među privedenima je nekadašnji drugi čovjek konzervativne pokrajinske vlade Madrida Francisco Granados te nekadašnji glavni tajnik regionalne Narodne stranke.

Prema istraživanju Centra za sociološka istraživanja u Španjolskoj je korupcija drugi najveći problem nakon nezaposlenosti kojom je pogođeno oko 24 posto aktivnog stanovništva.

novilist.hr

tačno.net
Autor/ica 28.10.2014. u 09:52