U Afganistanu ubijen novinar i dobitnik Pulitzerove nagrade Danski Siddiqui

M.G./Klix.ba
Autor/ica 16.7.2021. u 12:46

Izdvajamo

  • Indijski fotoreporter boravio je u Kandaharu i pokrivao afganistansku krizu unutrašnje sigurnosti nakon povlačenja stranih trupa tokom posljednjih nekoliko dana.

Povezani članci

U Afganistanu ubijen novinar i dobitnik Pulitzerove nagrade Danski Siddiqui

Foto: Reuters

Fotoreporter Reutersa i dobitnik Pulitzerove nagrade Danski Siddiqui ubijen je tokom sukoba u afganistanskoj četvrti Spin Boldak, izvijestila je danas ova agencija.

Indijski fotoreporter boravio je u Kandaharu i pokrivao afganistansku krizu unutrašnje sigurnosti nakon povlačenja stranih trupa tokom posljednjih nekoliko dana.

“Hitno tražimo više informacija, surađujući s vlastima u regiji”, rekli su u izjavi predsjednik Reutersa Michael Friedenberg i glavna urednica Alessandra Galloni.

“Danski je bio izvanredan novinar, predan suprug i otac i jako voljeni kolega. U ovo strašno vrijeme naše su misli s njegovom porodicom”, dodali su.

Ranije u petak, rekao je Reutersu da je ranjen gelerom u ruku dok je izvještavao o sukobu afganistanskih snaga sigurnosti i talibanskih boraca. Razgovarao je s lokalnim trgovcima kada su talibani ponovo napali.

Siddiqui i njegov kolega Adnan Abidi bili su dio Reutersovog tima koji je osvojio Pulitzerovu nagradu za fotografiju 2018. godine za izvještavanje o izbjegličkoj krizi u Rohingya.

Klix.ba

M.G./Klix.ba
Autor/ica 16.7.2021. u 12:46