Twitter suspendirao naloge nekoliko istaknutih novinara

RSE
Autor/ica 16.12.2022. u 09:42

Twitter suspendirao naloge nekoliko istaknutih novinara

Elon Musk – foto: screenshot TED

Twitter je suspendirao naloge nekoliko istaknutih novinara koji su nedavno pisali o njegovom novom vlasniku Elonu Musku, a milijarder je tvitom odgovorio kako pravila o zabrani objavljivanja osobnih podataka primjenjuju na sve, uključujući i novinare.

Suspendirani su nalozi novinara Timesa Ryana Maca, Posta Drewa Harwella, novinara CNN-a Donieja O’Sullivana i novinara Mashablea Matta Bindera.

Nalog nezavisnog novinara Aarona Rupara koji prati američku politiku, također je suspendiran.

Glasnogovornik The New York Timesa ocijenio je kako je suspenzija twitter naloga brojnih istaknutih novinara upitna i nesretna te da nisu dobili nikakvo objašnjenje zašto se to dogodilo.

CNN je izjavio da su suspenzije zabrinjavajuće, ali ne i iznenađujuće, zatražili su objašnjenje te će ponovno procijeniti svoj odnos s platformom na temelju odgovora.

Twitter je 14. decembra suspendirao i nalog koji prati Muskov privatni avion u stvarnom vremenu koristeći podatke dostupne u javnoj domeni.

Musk je zaprijetio pravnim postupkom protiv operatera naloga zbog ugrožavanja porodice.

Također je suspendirao službeni nalog društvene mreže Mastodon, koja se pojavila kao alternativa Twitteru otkako ju je Musk kupio.

Suspenzije dolaze nakon što je Musk više puta obećao da će podržavati apsolutnu slobodu govora na platformi koju je kupio za 44 milijarde dolara u oktobru.

Vratio je nalog bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je bio suspendiran s Twittera zbog njegovih postupaka vezanih uz opsadu američkog Capitola.

RSE

RSE
Autor/ica 16.12.2022. u 09:42