Turska: U strahovitim požarima poginule najmanje tri osobe, sumnja se da je vatra podmetnuta

tačno.net
Autor/ica 30.7.2021. u 12:06

Turska: U strahovitim požarima poginule najmanje tri osobe, sumnja se da je vatra podmetnuta

foto: Radiosarajevo

U strahovitim šumskim požarima u Turskoj poginule su najmanje tri osobe, a više od stotinu ih je povrijeđeno. Sumnja se da su požari, koji bjesne dva dana na jugu i zapadu države, podmetnuti.

Požarima su pogođena područja Antalije, Adane i Mersina, a ugrožena su i odmarališta. Kako piše turski list Daily Sabah, sumnja se da su požare podmetnuli sljedbenici Kurdske radničke partije (PKK), a koja se u Turskoj smatra terorističkom. Istaknuto je da su to ranije činili u cilju sabotaže.

Najteža situacija je u gradu Manavgat, a koji se nalazi na području Antalije. Riječ je o vrlo popularnoj turističkoj destinaciji. U međuvremenu je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias ponudio pomoć u gašenju vatre.

Nadležni su saopćili da su već stradale tri osobe, dok ih je 138 povrijeđeno. Već je pričinjena velika materijalna šteta. Pojedini turisti su počeli napuštati ove dijelove zemlje.

Turski predsjednik Recep Tayyipe Erdogan je izjavio da će mobilisati sve potrebne resurse kako bi se požar ugasio, piše Daily Sabah.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 30.7.2021. u 12:06