Turska istupila iz sporazuma o zaštiti žena od nasilja

tačno.net
Autor/ica 20.3.2021. u 09:40

Turska istupila iz sporazuma o zaštiti žena od nasilja

Foto: EMRAH GUREL/AP

Iako je u Turskoj evidentiran porast nasilja u porodici tokom protekle godine, zvanična Ankara odlučila je da istupi iz sporazuma koji je pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope usaglašen u Istanbulu i koji je Turska potpisala 2011. godine.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan odlučio je da istupi iz međunarodnog sporazuma o zaštiti žena uprkos apelima aktivista koji taj dokument vide kao ključni instrument u borbi protiv rastućeg porodičnog nasilja.

Iako je u Turskoj evidentiran porast nasilja u porodici tokom protekle godine, zvanična Ankara odlučila je da istupi iz sporazuma koji je pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope usaglašen u Istanbulu i koji je Turska potpisala 2011. godine, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Istanbulska konvencija iz 2011. godine zahtijeva od vlada da usvoje zakone kojim se kažnjavati nasilje u porodici i slično zlostavljanje, kao i silovanje u braku i sakaćenje ženskih spolnih organa.

Udaljavanje Turske od evropskih vrijednosti

“Ženska prava su zagarantovana našim zakonima, prije svega Ustavom. Naš pravosudni sistem je dinamičan i dovoljno snažan da primjenjuje nove zakonske mjere kada je to potrebno”, izjavila je ministrica za porodicu, rad i socijalnu politiku Turske Zehra Zumrut, ne navodeći precizno iz kojih je razloga Turska odlučila da istupi iz međunarodnog sporazuma.

Međutim, turski konzervativni krugovi, koji se protive rodnoj ravnopravnosti, smatraju da međunarodni sporazum podriva porodičnu strukturu, ohrabruje nasilje te da LGBTQ zajednica koristi ideju jednakosti kako bi stekla veću prihvaćenost u društvu, piše Al Jazeera English.

Kritičari upozoravaju da će ovaj potez zvanične Ankare dodatno udaljiti Tursku, koja teži ulasku u EU, od evropskih vrijednosti.

Opoziciona CHP partija kritikovala je ovaj potez.

AJB

tačno.net
Autor/ica 20.3.2021. u 09:40