Turska i Rusija: Moguće usaglašavanje vojnih aktivnosti

tačno.net
Autor/ica 7.10.2015. u 09:49

Turska i Rusija: Moguće usaglašavanje vojnih aktivnosti

Predloženo formiranje zajedničke vojne grupe da bi se izbjegli incidenti tokom operacija protiv ISIL-a.

Ministarstvo odbrane Turske predložilo je Rusiji formiranje zajedničke vojne radne grupe radi usaglašavanja aktivnosti i sprečavanja mogućih incidenata tokom operacije ruske avijacije protiv grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Prema njegovim riječima, zbog toga je ruski vojni ataše pri ambasadi Rusije u Istanbulu pozvan u Ministarstvo odbrane Turske, navode agencije.

Agencija RIA Novosti prenijela je izjavu zamjenika ministra odbrane Rusije Anatolija Antonova da je Rusija spremna u Moskvi razgovarati s predstavnicima turskog Ministarstva odbrane radi izbjegavanja nesporazuma o Siriji.

“Generalštab je spreman za formiranje radnih grupa različitog tipa sa svakom zainteresiranom državom o toj problematici. I prije svega tu treba pomenuti Tursku. Bit će nam drago da dočekamo u Moskvi predstavnike Ministarstva odbrane Turske”, kazao je Antonov poslije susreta s vojnim atašeima nekoliko zemalja uključujući SAD i Tursku.

Narušavanje zračnog prostora

Prethodno je Turska saopćila da je ruski lovac 3. oktobra narušio zračni prostor zemlje, što je u Moskvi potvrđeno, uz navođenje da se to dogodilo zbog loših vremenskih uvjeta.

Budući da se zračna baza sa koje polijeću avioni nalazi približno 30 kilometara od sirijsko-turske granice, u određenim klimatskim uvjetima slijetanje na aerodrom se ostvaruje sa sjevera, navelo je rusko Ministarstvo odbrane.

Također, Generalštab turske vojske saopćio je da je u ponedjeljak osam turskih aviona F-16, koji su patrolirali sirijsko-turskom granicom, bilo meta aviona MiG-29, čija pripadnost nije ustanovljena, kao i sistema protivzračne odbrane u Siriji, u trajanju nešto dužem od četiri minute.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor/ica 7.10.2015. u 09:49