Turobno nasleđe otežava izraelsku inicijativu prema srednjoj Evropi

tačno.net
Autor/ica 19.2.2019. u 08:54

Turobno nasleđe otežava izraelsku inicijativu prema srednjoj Evropi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) nadao se da bi organizovanje sastanka s liderima Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke moglo da mu donese poene uoči vanrednih parlamentarnih izbora 9. aprila i da učvrsti međunarodno savezništvo pred kritikama izraelske politike prema Palestincima, ali je sve krenulo naopako njegovom nesmotrenom izjavom da su Poljaci sarađivali s nacistima u holokaustu, pišu svetski mediji.

Nelagodan odnos

Njujork tajms (The New York Times) piše da izraelski premijer Benjamin Netanjahu od 2017. flertuje sa zemljama Višegradske grupe – “desničarskim i sve autoritativnijim režimima u Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj” – s kojima deli animozitet prema Evropskoj uniji, koja je glasan kritičar izraelskog odnosa prema Palestincima.

Odnos Izraela s istočnoevropskim državama, posebno s Poljskom, opterećen je, međutim, turobnim istorijskim nasleđem koje kvari nastojanja za obrazovanje toplih odnosa, kao što je to bilo protekle nedelje kada je Netnjahu dao spornu izjavu o ulozi Poljaka u holokaustu.

Posle Netanjahuove izjave incident je pogoršan u nedelju uveče, kada je novi izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac (Yisrael Katz) na televiziji podsetio na izjavu Jicaka Šamira, bivšeg izraelskog premijera čiji su roditelji i sestra ubijeni u holokaustu, da su “Poljaci sisali antisemitizam iz grudi svojih majki”, navodi Njujork tajms u tekstu “Poljska i Izrael pokušavaju da poboljšaju veze, ali se istorija meša”.

Zbog incidenta je posetu Izraelu otkazao premijer Mateuš Moravijecki, što podvlači “nelagodnost” Netanjahuovih napora da preokrene čudne saradnike, poput Poljske, u čvrste saveznike, navodi Njujork tajms. Poljska je ipak odlučila da u Izrael pošalje ministra spoljnih poslova. List ocenjuje da “održavanje sastanka uprkos diplomatskom incidentu pokazuje koliko obe stane smatraju važnim zbližavanje odnosa”.

Njujorški list navodi da je Netanjahu usred izborne kampanje pokušao da ostvari uzastopne diplomatske pobede. U Varšavi je učestvovao na sastanku, koji je sazvala Trampova administracija, gde je pedesetak zemlja raspravljalo o zajedničkoj pretnji koju predstavlja Iran. Posle njegovog sastanka iza zatorenih vrata s diplomatama iz sunitskih arpskih država, procureo je snimak na kojem se moglo čuti kako bahreinski i saudijski zvaničnici ponavljaju njegovo upozorenje da je Iran najveća pretnja na Bliskom istoku.

Njegovi rivali na izborima su međutim brzo pokušali da iskoriste incident s Poljskom, dok su pojedini kritičari izneli dugoročniju primedbu prigovarajući zbog njegove nesposobnosti da se odrekne onog što najviše antagonizuje EU – stalno proširivanje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

Diplomatski neuspeh

Odluka Poljske da premijer Moravijecki ne prisustvuje sastanku u Izraelu je udarac za Netanjahua koji se nadao da bi višegradski samit mogao da poboljša njegov diplomatski imidž uoči izbora 9. aprila, ocenjuje agencija Rojters (Reuters), dodajući da izraelski premijer vidi Višegradska četvorku kao protivtežu zapadnim članicama Evropske unije, znantno kritičnijim prema politici Izraela prema Palestincima.

Izrael je saopštio da će ostala trojica premijera iz Višegradske četvorke doći u Izrael i održati sastanke s Netanjahuom. Moravijecki je rekao da je u “stalnom kontaktu” s partnerima iz četvorke i dodao da oni imaju razumevanja za stav Varšave.

Britanski Gardijan (The Guardian) ocenjuje da se Netanjahu nadao da bi centralnoevropske države mogle biti saveznik Izraela u Evropskoj uniji i navodi da je izraelski ambasador u UN Deni Denon (Danny Danon) rekao da su te zemlje pomogle u blokadi saopštenje Brisela u kojem se kritikuje odluka američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Gardijan navodi da je Netanjahu već dugo kritikovan u svojoj zemlji zato što ignoriše istorijski revizionizam i antisemitizam u centralnoj Evropi. Lider centrističke stranke Ješ atid (Ima budućnosti) Jair Lapid na Tviteru je naveo da je Netanjahu “trebalo da kaže poljskom premijeru: Otkaži avionsku kartu odmah, nemoj dolaziti ovde, zato što se mi ne ponižavamo zbog sećanja na holokaust”.

Koga Netanjahu brani a koga napada

Agencija Asošiejtid pres (Associated press) navodi da je Netanjahu skup s četiri centralnoevropska lidera hvalio kao veliki korak u zbližavanju s državama u istočnoj Evropi i njegovom opštijem cilju da se suprotstavi krtikama Izraela zbog odnosa prema Palestincima na međunarodnim forumima.

AP navodi da je u incidentu zaboravljeno da je Netanjahu zapravo branio blisko savezništvo s Poljskom i drugim istočnoevropskim liderima kada je izneo spornu izjavu.

Povodom ljute reakcije poljske vlade, Netanjahuova kancelarija je saopštila da je premijer govorio o Poljacima, a ne poljskom narodu ili poljskoj državi. Zvanično objašenjenje je, navodi AP, da su izraelski mediji pogrešno citirali premijera kada je rekao da su “Poljaci sarađivali s nacistima” u holokaustu.

Istoričari i njegovi domaći kritičari optužuju Netanjahua da je isuviše blizak s nacionalističkim liderima koji iznose izobličene predstave holokausta i zatvaraju oči pred antisemitizmom. U odgovoru na pitanje AP-a tokom dvodnevne posete Varšavi, Netanjahu je rekao da je izneo pitanje istorijskog revizionizma u razgovoru s različitim liderima.

AP navodi da je Netanjahu od optužbi za antisemitizma branio i mađarskog premijera Viktora Orbana i ukrajinskog predsednika Petro Porošenka, dok s druge strane kritikuje “anarhističku levicu” i muslimanske zajednice. “Mislim da je većina antisemitizma danas u Evropi ono što se dešava u zapadnoj Evropi. Ono što se dešava u Velikoj Britaniji je zapanjujuće. To je novi fenomen. Postoji antisemitizam na desnici, koji se nije promenio. To je postojalo i dalje postoji”, naveo je Netanjahu.

Radio Slobodna Evropa

tačno.net
Autor/ica 19.2.2019. u 08:54