Trump i Putin dogovorili prekid vatre na jugozapadu Sirije

tačno.net
Autor/ica 8.7.2017. u 09:30

Trump i Putin dogovorili prekid vatre na jugozapadu Sirije

foto: Reuters

Tokom prvog susreta u Hamburgu, Putin je negirao rusko uplitanje u američke predsjedničke izbore.

Predsjednici SAD-a i Rusije Donald Trump i Vladimir Putin tokom prvog susreta u Hamburgu dogovorili su prekid vatre na jugozapadu Sirije, ali i razgovarali o navodima o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore.

Prvi sastanak dvojice lidera trajao je dva sata i 15 minuta.

Američki državni sekretar Rex Tillerson rekao je nakon sastanka da su predsjednici razgovarali o sadašnjim i budućim odnosima dvije zemlje.

Kazao je kako su Trump i Putin pokazali da dijele”jasnu pozitivnu hemiju” tokom njihovog prvog direktnog susreta.

“Što se tiče karaktera njihovog susreta koji je trajao dva sata i 15 minuta, mogu ga opisati kao veoma konstruktivan. Dvojica lidera su, rekao bih, veoma brzo uspostavili vezu”, dodao je on, a prenosi AFP.

Rekao je kako ni Trump, ni Putin, nisu željeli okončati sastanak te da su u jednom trenutku savjetnici poslali suprugu američkog predsjednika, Melaniju Trump, da pokuša prekinuti njihov razgovor, ali se sastanak nastavio još sat, javlja Guardian.

Tilerson je dodao da su dvojica lidera razgovarali o više tema, uključujući situaciju u Siriji i podržali prekid vatre na jugozapadu te zemlje koji će stupiti na snagu od 9. jula, prenosi Reuters.

Oni su također razmotrili kako postići deeskalaciju u drugim dijelovima Sirije koji nisu obuhvaćeni dogovorom o primirju.

Miješanje Rusije u američke izbore

Tilerson je dodao da i Rusija ima interes da Sirija bude stabilna i da dođe do razgovora o budućem vodstvu te zemlje, dodajući da SAD ne vidi buduću ulogu za porodicu Assad.

Način na koji će predsjednik Bashar Al-Assad otići ostaje da bude utvrđeno, ali je izvjesno da će negdje u procesu političke tranzicije on otići, rekao je Tillerson, prenosi Reuters.

Trump i Putin imali su i “oštru razmjenu” mišljenja o tvrdnjama o ruskom miješanju u američke izbore, prenosi AFP.

Rusija je tražila dokaze o navodnom miješanju u američke izbore, rekao je Tillerson, a javlja AP.

Tillerson je kazao kako je Trump nekoliko puta pitao Putina o navodnom ruskom miješanju u američke izbore, a da je Putin negirao upletenost Rusije.

S druge strane, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je kako je Trump prihvatio Putinovu tvrdnju da se Rusija nije miješala u američke izbore.

Dvojica lidera razgovarali su i o stanju na istoku Ukrajine, Sjevernoj Koreji, terorizmu i drugim pitanjima.

Prije sastanka iza zatvorenih vrata, Putin i Trump nakratko su razgovarali pred novinarima.

“Čast mi je sresti se s vama. Radujem se pozitivnim stvarima za Rusiju i Ameriku”, rekao je Putin Trumpu.

“Drago mi je da sam vas sreo lično. Ranije smo pričali telefonom, ali takvi razgovori nikako nisu dovoljni”, kazao je.

“Ako želite imati pozitivan ishod u bilateralnim pregovorima i riješiti većinu pitanja međunarodne politike, onda su doista potrebni sastanci licem u lice”, dodao je Putin.

Prvi susret uživo

Prethodno su se predsjednici Trump i Putin, prilikom prvog susreta uživo, i rukovali.

Trump je u petak ujutro objavio na svom Twitter profilu da se raduje susretu s ruskim predsjednikom.

“Radujem se svim današnjim susretima sa svjetskim liderima, uključujući i sastanak s Vladimirom Putinom. Imamo o mnogo čemu razgovarati”, napisao je Trump.

Gorbačov: Obnoviti povjerenje

Posljednji predsjednik Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov pozvao je američkog i ruskog predsjednika da obnove povjerenje između dvije zemlje.

Gorbačov je, uoči summita G20 u Hamburgu, kazao ruskoj agenciji RIA Novosti da je dobro što se taj susret konačno događa, ali da je “sramota što do njega dolazi tek sada”, prenosi AFP.

“Izgubljeno je dosta vremena da bi se nadoknadilo. Oni moraju obnoviti povjerenje”, rekao je Gorbačov.

Bivši sovjetski predsjednik uporedio je taj susret sa svojim prvim susretom s tadašnjim predsjednikom SAD-a Ronaldom Reaganom u Ženevi 1985. godine i kazao da su pojedini članovi Reaganove administracije pokušali spriječiti da do njega dođe.

“On nije podlegao pritisku i mi smo na taj sastanak došli s ozbiljnim, konstruktivnim prijedlozima. Sada lideri moraju pogurati neke stvari. Oni sve moraju staviti za pregovarački stol i uspostaviti mehanizam za suradnju”, ocijenio je Gorbačov.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 8.7.2017. u 09:30