Tramp: SAD se povlače iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom

RSE
Autor/ica 21.10.2018. u 20:42

Tramp: SAD se povlače iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potvrdio je da će se SAD povući iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, jer Rusija, kako je rekao, krši odredbe tog sporazuma.

“Krše ga već duže vreme. I ne znam zašto predsednik Obama nije sa njima pregovarao ili se povukao iz sporazuma. Okončaćemo sporazum i onda ćemo razvijati oružje, osim ako Rusija i Kina pristanu na novi dogovor”, izjavio je Tramp.

Tramp je takođe najavio da će SAD razvijati nuklearno oružje, osim ako Rusija i Kina pristanu na novi dogovor. „Moraćemo da rzvijamo to oružje, osim ukoliko Rusija i Kina ne kažu: ’Hajde da budemo pametni i hajde da niko od nas ne proizviodi to oružje.’ To bi me jako obradovalo. Ali, dok god neko krši sporazum, mi nećemo biti strana koja će ga se držati – mislim da to razumete“, rekao je Tramp.

Reakcija Moskve: Povlačenje iz sporazuma je opasan korak

Rusija negira da krši taj sporazum, a zamenik ruskog ministra inostranih poslova, Sergej Rjabkov, izjavio da je povlačenje iz sporazuma o nuklearnom naoružanju predstavlja “opasan korak”. “To bi bio veoma opasan korak, siguran sam u to. Međunarodna zajednica to neće shvatiti i čak će to osuditi”, rekao je Rjabkov agenciji TASS.

Takođe, šef Odbora za međunarodne poslove Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev, rekao je da bi povlačenje SAD iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, poništilo sve pokušaje razoružanja.

“Čovječanstvu preti totalni haos u oblasti nuklearnog oružja”, napisao je Kosačev na svojoj Facebook stranici. On je zatražio i sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN, na kojoj bi se razgovaralo o situaciji koju je nazvao kritičnom.

Kosačev je zatražio sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN
Kosačev je zatražio sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN

London podržava SAD

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da u potpunosti podržava američku odluku o povlačenju iz sporazuma o nuklearnom naoružanju s Rusijom, postignutom tokom Hladnog rata, prenela je agencija AP.

Britanski ministar odbrane Gevin Vilijamson optužio je Rusiju za kršenje tog sporazuma o kontroli oružja pozivajući Kremlj da reši to pitanje.

Nemačka: Odluka o povlačenju iz sporazuma s Rusijom je za žaljenje

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas ocenio je da je “za žaljenje” namera američkog predsednika Donalda Trampa da napusti sporazum s Rusijom o kontroli nuklearnog naoružanja srednjeg dometa.

Mas je rekao da je taj sporazum iz 1987. godine “važan stub evropske bezbednosne arhitekture” i da Trampova najava povlačenja iz njega “otvara teška pitanja” za Nemačku i Evropu, navodi Asošiejted pres.

Pakt SAD i SSSR o uništenju raketa srednjeg i manjeg dometa, kako je zvanično nazvan, potpisali su tadašnji lideri dve supersile, Ronald Regan i Mihail Gorbačov, pred kraj Hladnog rata.

Sporazum zabranjuje SAD i Rusiji, naslednici SSSR, da poseduju, proizvode ili da izvode probe sa zemlje lansiranih krstarećih raketa, s dometom od 300 do 3.400 milja (od 480 do 5.470 kilometara).

Pre četiri godine, Barak Obama, optužio je Moskvu da krši sporazum, koji su 1987. godine potpisali predsednici Ronald Regan i Mihail Gorbačov, pošto je Rusija testirala krstareće projektile lansirane sa zemlje, ali se Sjedinjene Države pod pritiskom evropskih lidera nisu povukle iz sporazuma.

Mas je kazao i da je Nemačka uporno pozivala Moskvu da ospori “ozbiljne navode da je prekršila” taj sporazum i dodao da Rusija za sada to nije učinila. Nemačka poziva Vašington, dodao je Mas, da “razmotri moguće posledice” svoje odluke.

RSE

RSE
Autor/ica 21.10.2018. u 20:42