Tokio zaprijetio uništavanjem sjevernokorejske

tačno.net
Autor/ica 3.2.2016. u 10:33

Tokio zaprijetio uništavanjem sjevernokorejske

SEUL i Tokio su poput Washingtona upozorili u srijedu Sj. Koreju na “teške posljedice” eventualnog lansiranja balističke rakete, a Japan je povećao razinu vojne pripravnosti kako bi mogao srušiti raketu ukoliko zaprijeti toj državi. Nekoliko tjedana nakon četvrtog nuklearnog pokusa sjevernokorejski režim najavio je trima agencijama UN-a namjeru da između 8. i 25. veljače lansira raketu sa satelitom.

Podsjećajući da svako lansiranje koje koristi balističku tehnologiju predstavlja “kršenje rezolucija UN-a”, južnokorejska vlada zatražila je u srijedu od Pjongjanga da odmah odustane od projekta.

“Ako Sjever nastavi, platit će skupu cijenu”, upozoreno je u tekstu koji je pročitao visoki južnokorejski dužnosnik nacionalne sigurnosti Cho Tae-yong.

Abe: Projekt je ozbiljna provokacija

Japanski premijer Shinzo Abe ocijenio je projekt “ozbiljnom provokacijom” i poručio da će sa SAD-om i drugim raditi na “odlučnom zahtjevu” Sjevernoj Koreji da odustane od takvih aktivnosti.

Njegovo ministarstvo obrane izdalo je naredbu uništenja takve rakete “ako se potvrdi da je pala na japanski teritorij”.

Raketa bi vjerojatno preletjela preko južnog japanskog otoka Okinawe na visini od nekoliko stotina kilometara.

Kirby: UN treba poslati Pjongjangu snažnu poruku

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby kazao je kako UN treba poslati Sjevernoj Koreji “odlučnu i brzu poruku”.

Do sjevernokorejske objave dolazi nakon glasina zadnjih dana o tome da Pjongjang priprema testiranje balističke rakete što bi bio novi korak prema cilju opskrbljivanja nuklearnim raketama.

Predstavlja prijetnju Pjongjanga međunarodnoj zajednici koja pokušava pooštriti sankcije protiv najizoliranijeg režima na svijetu, nakon njegove objave četvrtog testiranja nuklearne bombe 6. siječnja.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 3.2.2016. u 10:33