Tokio, Vašington i Seul dogovorili da pojačaju pritisak na Severnu Koreju

tačno.net
Autor/ica 27.10.2016. u 10:41

Tokio, Vašington i Seul dogovorili da pojačaju pritisak na Severnu Koreju

Foto: Reueters

Visoki zvaničnici Japana, SAD-a i Južne Koreje dogovorili su se danas da pojačaju pritisak na Severnu Koreju kako bi naterali tu zemlju da se odrekne nuklearnog oružja.

Zamenici ministara spoljnih poslova tri zemlje su posle razgovora u Tokiju istakli da Severna Koreja sada predstavlja novi nivo opasnosti i da su potrebni širi međunarodni pritisak i oštrije sankcije.

Zamenik američkog državnog sekretara Entoni Blinken izjavio je da se njihova politika nije promenila.

“Nećemo prihvatiti Severnu Koreju kao nuklearnu državu, nećemo prihvatiti da Severna Koreja poseduje nuklearno oružje, tačka”, rekao je Blinken.

Dodao je da je njihov cilj denuklearizacija.

“Usmereni smo na povećanje pritiska na Severnu Koreju s jednim ciljem: da je vratimo za sto da pregovaramo u dobroj veri. Denuklearizacija. To je cilj”, kazao je američki zvaničnik.

Zamenik japanskog ministra spoljnih poslova Šinsuke Sugijama izjavio je da nedavne probe Severne Koreje pokazuju da se pretnja raketnim i nuklearnim kapacitetima podigla na novi nivo.

“Moramo da odgovorimo drugačije nego ranije”, kazao je Sugijama.

Zvaničnici nisu naveli detalje novog pristupa, osim mogućnosti novih sankcije UN i mogućih dodatnih mera tri zemlje.

Južna Koreja je danas saopštila da planira da obnovi pregovore s Japanom o bilateralnom sporazumu o razmeni vojnih obaveštajnih podataka kako bi bolje odgovorile na pretnje Severne Koreje.

RSE

tačno.net
Autor/ica 27.10.2016. u 10:41