Tillerson dolazi u Ukrajinu

tačno.net
Autor/ica 9.7.2017. u 11:12

Tillerson dolazi u Ukrajinu

foto: reuters

Ukrajina donosi zakon kako bi se bolje pozicionirala u pristupanju NATO-u, što bi moglo zategnuti odnose s Rusijom.

Američki državni tajnik Rex Tillerson posjetit će Ukrajinu, samo dan nakon što je na marginama summita članica skupine G20 u Hamburgu zaključeno kako u toj državi, zahvaćenoj višegodišnjim sukobima, nije postignut napredak.

Tillerson bi u Kijevu trebao razgovarati s ukrajinskim vodstvom i glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Ukrajina ovaj vikend donosi zakon kako bi se bolje pozicionirala u pristupanju NATO-u, što bi moglo dodatno zategnuti odnose s Rusijom.

O situaciji u Ukrajini razgovarali su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Donald Trump, ali i čelnici Rusije, Njemačke i Francuske.

Trilateralni razgovori Angele Merkel, Vladimira Putina i Emmanuela Macrona o pronalaženju rješenja za sukob u Ukrajini nisu urodili napretkom, odražavajući time višegodišnji zastoj u mirovnim pregovorima.

Razočarenje niko ne skriva

Troje sugovornika, priopćio je Putinov glasnogovornik Dimitrij Peskov, složili su se da postoji zastoj u provedbi sporazuma o prekidu vatre iz 2015. i da to treba popraviti.

“Postignuto je razumijevanje između tri zemlje da bi se trebale provesti učinkovite mjere koje bi rezultirale stvarnim prekidom vatre na crti bojišnice i omogućile povlačenje teškog naoružanja”, kazao je Peskov.

Prema njegovim riječima, “sporazumi iz Minska se provode vrlo sporo i ozbiljno razočaranje se ne skriva”.

“Složili smo se da se prekid vatre mora sveobuhvatno provesti”, kratko je kazao glasnogovornik njemačke vlade.

Macron je komentirao da “nema gotovo rješenje za krizu, ali da su predstavnici tri zemlje imale dobru raspravu oko toga”.

Putin pozdravlja novog američkog izaslanika

“Da imam rješenje u džepu već bih ga iskoristio i podijelio s mojim prijateljima. Znamo kako je složena situacija na terenu i stoga pregovaramo”, kazao je Macron u video poruci na Facebooku.

U međuvremenu se oglasio i Putin, rekavši kako pozdravlja potez SAD-a da postavi novog izaslanika kako bi se riješila ukrajinska kriza.

Napredak u provedbi sporazuma iz Minska, kojeg su ispregovarali Pariz i Berlin, trenutno je u zastoju, konstatiraju agencije.

Njemačka i Francuska u protekle tri godine posreduju u pregovorima između Ukrajine i Rusije oko okončanja sukoba u kojima je do sada poginulo najmanje 10.000 ljudi.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 9.7.2017. u 11:12