Theresa May odlazi!

Edin Osmančević
Autor/ica 24.5.2019. u 21:19

Theresa May odlazi!

Foto: skynews

Theresa May, predsjednica Vlade Velike Britanije, je potvrdila svoj odlazak 7. juna nakon što je izgubila tri parlamentarna glasanja o Brexitu i 32 ministra u svoje tri godine mandata. Ali to nije samo kraj neuspjeha ove vlade na čelu sa njom.

U četvrtak je vlada odgodila svoje 4. glasanje nakon što je nezadovoljstvo njenih novih prijedloga raslo kako interno tako i eksterno.  Posebno nakon najave više ministara da će napustiti vladu.

Theresa je rođena 1956. godine, udata za svog školskog druga Phillipa, sa kojim u braku nije imala djece. Na čelo vlade Velike Britanije došla je nakon ljeta 2016. godine nakon što je njen prethodnik David Cameron podnio ostavku i rezultata referenduma kojim Velika Britanija napušta EU. Nekoliko mjeseci poslije  njen izbor za predsjednicu Konzervativne stranke je bio samo jedan formalitet. U periodu od 2010. – 2016. bila je ministrica unutrašnjih poslova a parlamentarni zastupnik od 1997. godine.

Peškir u ring je bačen kada je Andrea Leadsom, konzervativni partijski vođa iz kuće lordova (House of Commons) izjavila da više ne vjeruje u Mayin plan da može sprovesti Brexit. Nju je smijenio ministar finansija Mel Stide.

Ko će naslijediti Mayinu užarenu stolicu nije još odlučeno. Jedan od kandidata je i ministar spoljnih poslova Boris Johnson. U svemu ovome u Velikoj Britaniji se održavaju EU izbori gdje su ocjene prognoza da Konzervativci riskiraju jako loš rezultat, manji od 7 %.

Čini se da je Theresa May naučila životnu lekciju koja bi se mogla sažeti u jednoj rečenici; ”Lakše reći nego sprovesti!” Izlazak Velike Britanije imao bi katastrofalne posljedice za ekonomiju i  životni standard građana Velike Britanije čija spoznaja sve više raste u britanskoj javnosti. Posebno nakon sumnji da su na ishod referenduma uticali  i određeni antidemokratski lobiji.

Praviti se ”Englezom” bez racionalnog razuma i neodgovornih odluka njene vlade sudbonosne za budućnost njenih građana ima svoju cijenu!

Edin Osmančević
Autor/ica 24.5.2019. u 21:19