Teška vremena i za Google, pada prihod od oglašavanja

RSE
Autor/ica 27.10.2022. u 09:40

Teška vremena i za Google, pada prihod od oglašavanja

Foto: Pixabay

Gugl (Google), kao i druge pretraživačke platforme velikih tehnoloških kompanija bilježe pad prihoda od digitalnog oglašavanja posljednjih mjeseci što ukazuje da su strahovi od recesije uticali na budžete za marketing, ali i na stalnu ranjivost industrije digitalnog oglašavanja.

Loši rezultati izazvali su rasprodaju dionica tehnoloških kompanija i podstakli strah od ekonomskog usporavanja u SAD, pišu svjetski mediji.

Bauk recesije nad tržištem

Profit u Alfabetu (Alphabet), matičnoj kompaniji Gugla, pao je u posljednjem tromjesečju za više od četvrtine jer su oglašivači smanjili potrošnju i pripremili se za ekonomski pad, napisao je Tajms (The Times) uz ocjenu da se bauk recesije nadvio nad tržištem digitalnog oglašavanja.

Alfabet je povećao prihod u posljednjem kvartalu, ali ne onoliko koliko se očekivalo iznevjerivši, kako ističe londonski list, očekivanja na Volstritu (Wall Street), gdje su vrijednosti dionica u trgovanju prije otvaranja tržišta u srijedu, 26. oktobra, oslabile za više od šest odsto.

U tri mjeseca do kraja septembra, prihod Alfabeta porastao je za šest odsto na 69,1 milijardu dolara, što je manje od predviđanja od 70,6 milijardi dolara. Neto prihod, dodaje Tajms, pao je za 27 odsto na 13,9 milijardi dolara.

Alfabet, čije je sjedište u Kaliforniji, zarađuje više novca od digitalnog oglašavanja nego bilo koja druga kompanija. Posjeduje operativni sistem Android za pametne telefone i Jutjub (YouTube), video platformu, kao i vodeći svjetski pretraživač Gugl.

Dok je prodaja oglašavanja na Guglovoj platformi za pretraživanje nastavila rasti u posljednjem tromjesečju, na Jutjubu je opala što, prema ocjeni Tajmsa ukazuje na to da se ove godine smanjila potražnja za digitalnim oglašavanjem.

Velike promjene od jula

Pad zarade u odnosu na prošlu godinu pokazuje da čak ni kompanija Alfabet, kao jedna od najjačih u sferi internet biznisa, nije bila imuna na udare globalne ekonomije ali i na naglo usporavanje digitalnog oglašavanja koje je bitno za profit kompanije, napisao je Njujork tajms (The New York Times).

Otkako je Alfabet posljednji put objavio finansijske rezultate u julu, globalna ekonomija se pogoršala, s rastućom inflacijom i kamatnim stopama, kao i usporavanjem rasta, što je izazvalo strahove da će čak i tehnološki divovi, izolovani svojim popularnim proizvodima i gomilama novca, osjećati nešto od finansijske boli.

Te brige su se, naglasio je Njujork tajms, pokazale u rezultatima od 25. oktobra, koji su signalizirali da tržište digitalnog oglašavanja usporava jer su oglašivači smanjivali budžete.

Rukovodioci Alfabeta rekli su u razgovoru s analitičarima da su vidjeli manje potrošnje na reklame za osiguranje, kredite, hipoteke i kriptovalute, kao i manje reklama za igrice. Snažan dolar je također ugrozio performanse kompanije u posljednjem tromjesečju.

Prodaja oglasa na pretraživačkoj mreži porasla je za četiri odsto na 39,5 milijardi dolara dok su analitičari očekivali prihod od 41 milijardu. Finansijska direktorica kompanije Rut Porat (Ruth), rekla je da je skroman rast rezultat nezgodnog poređenja s neuobičajeno jakim kvartalom godinu dana ranije.

Iznenađujuća slabost industrije

Rezultati Alfabeta o usporenom rastu prihoda u trećem kvartalu, koji je na najnižem nivou u više od dvije godine, pokazuju da se slabost u ekonomiji širi na neka od njenih otpornijih imena, uključujući mnoge tehnološke kompanije koje su tokom pandemije bilježile rast prodaje i cijena dionica, ocjenjuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Gugl je, pojašnjava list, izvijestio o usporavanju rasta prodaje u svom petom uzastopnom tromjesečju, dok je Jutjub zabilježio pad prihoda od oglašavanja po prvi put otkako je Alfabet počeo da izvještava o finansijskom učinku 2020. godine.

Rezultati ukazuju na kontinuiranu krhkost industrije digitalnog oglašavanja, koja je narušena posljednjih mjeseci, naglasio je Volstrit džurnal dodajući da su Jutjub i platforma za pretragu, koji su dugo bili pokretači ukupnih performansi Alfabeta, pokazali iznenađujuću slabost.

Analitičari također ocjenjuju da je riječ o “slabom rezultatu” koji je veoma dobar pokazatelj “širenja opreza i slabosti među trgovcima malog biznisa”, ističe list i dodaje da se Jutjub više oslanja na takozvano oglašavanje brenda nego drugi dijelovi Guglovog poslovanja, zbog čega je izloženiji posljedicama smanjene potrošnje.

Nakon što su u julu objavljeni podaci o zaradi kompanije, njen izvršni direktor Sandar Pičai (Sundar Pichai) je u razgovoru s analitičarima kazao da će Alfabet usporiti sa zapošljavanjem radnika a povećati produktivnost kompanije do kraja godine za 20 odsto, ne dajući detalje o tome kako će mjeriti poboljšanja.

Prošlog mjeseca, Gugl je smanjio potrošnju u internom startup inkubatoru i ugasio svoj servis za striming videoigara Stadia, proizvod koji je Pičai predstavio uz veliki marketinški podsticaj 2019. godine.

Ipak, dodaje Volstrit džurnal, prihodi u Guglovom odjelu za računarstvo u oblaku (cloud-computing), jednom od njegovih najvećih područja potrošnje, porasli su za 37,6 odsto na 6,9 milijardi dolara, rastući nešto brže nego u drugom tromjesečju ove godine.

Loši rezultati drugih tehnoloških divova

Alfabet je izazvao potres u sektoru digitalnog oglašavanja i e-trgovine jer je izvijestio o neočekivano ozbiljnom usporavanju svog osnovnog poslovanja s oglasima na pretraživačkoj mreži, što je izazvalo rasprodaju dionica tehnoloških kompanija i podstaklo strah od ekonomskog usporavanja u SAD, napisao je Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Majkrosoft (Microsoft) je u utorak, 25. oktobra, također oslikao mračnu situaciju u tehnološkom sektoru jer je upozorio na značajno usporavanje svog poslovanja u oblaku u narednim mjesecima. Poput oglašavanja na pretraživačkoj mreži, računarstvo u oblaku je, pojašnjava londonski list, viđeno kao posao koji je manje podložan ekonomskom padu od ostalih dijelova tehnološkog tržišta.

Nakon što su dionice Alfabeta pale su za više od šest odsto u trgovanju prije otvaranja tržišta u srijedu, dionice Majkrosofta također su oslabile za 5,7 odsto. Vijest, koja je stigla na početku perioda izvještavanja o zaradama za tehnološke divove, izazvala je rasprodaju dionica drugih velikih kompanija u industriji, uključujući Metu i Amazon, koje su obje pale za oko 3,5 odsto.

Spotifaj (Spotify), pružalac usluge audio striminga koji SAD smatra svojim najvećim tržištem, saopštio je 25. oktobra da je “izazovno” ekonomsko okruženje pogodilo prodaju oglašavanja u trećem tromjesečju, dok je Meta, vlasnik Fejsbuka (Facebook) također zabilježio pad prihoda u trećem kvartalu.

Loši rezultati velikih tehnoloških kompanija najnoviji su znak usporavanja digitalnog oglašavanja i najveće svjetske ekonomije u širem smislu, jer su potrošači i preduzeća povukli potrošnju u vrijeme rastuće inflacije, zaključuje Fajnenšl tajms dodajući da su budžeti za marketing često prvo mjesto u fokusu kompanija koje nastoje smanjiti troškove.

RSE

Tagovi:
RSE
Autor/ica 27.10.2022. u 09:40