Terorizam u Strasbourgu: Četvero mrtvih, 11 ranjenih. Policija okružila napadača

tačno.net
Autor/ica 11.12.2018. u 23:30

Terorizam u Strasbourgu: Četvero mrtvih, 11 ranjenih. Policija okružila napadača

ČETIRI osobe su poginule, a jedanaest osoba je ranjeno nakon pucnjave do koje je došlo u centru Strasbourga, javlja francuska BFMTV. Dodaju kako je 5 od 11 ranjenih u kritičnom stanju.

AFP pak dodaje kako je napadač identificiran te kako ga je okružila policija. Reuters dodaje kako je napadač od ranije poznat policiji.

Napadač okružen

AFP javlja kako je protuteroristička jedinica preuzela istragu ovog napada. Iz ureda tužitelja su poručili kako je pokrenuta istraga te kako se incident vodi kao teroristički napad, prenosi AP.

Osim toga, agencije DPA i AFP javljaju kako je vojska pucala na napadača te kako je on uzvratio vatru. BBC javlja kako je je napadač ozlijeđen u razmjeni vatre s vojskom na terenu.

Kako javlja Le Figaro, pozivajući se na neimenovani izvor, policija je okružila napadača.

Policija je, kako je ranije objavljeno, napravila dva kordona, jedan veći oko božićnog sajma i jedan manji oko katedrale. Vjeruje se da je napadač unutar manjeg kordona.

BFM TV javlja kako je napadač identificiran kao Cherif C. te kako ima 29 godina. Istu informaciju potvrđuje i Le Figaro.

Kuća napadača pretražena jutros?

Kako javlja BFM TV, napadač je bio na popisu terorista koje policiija prati, a tu informaciju potvrđuje i Euronews.

Dodaju kako je jutros u standardnom postupku pretražena njegova kuća te kako je on pobjegao iz kuće kada je došla policija.

U kući su pronađena eksplozivna sredstva. Dodaju i kako je pretraga bila povezana s istragom pljačke. Bio je na takozvanom Fiche S popisu na kojemu je 26.000 osoba koji predstavljaju sigurnosni rizik, a vjeruje se kako je oko 10.000 njih radikalizirano, javlja Reuters.

Pucnjava u centru grada

Kako javlja BBC, prestali su voziti tramvaji, a područje u kojemu je došlo do pucnjave je ograđeno. Prema prvim informacijama, do pucnjave je došlo u blizini Božićnog sajma na jednom od gradskih trgova, Place Kleberu.

Regionale vlasti su potvrdile da je u gradu došlo incidenta te kako opasna situacija i dalje traje. Ubrzo su se na ulicama Strasbourga našli policajci, specijalci i vojska, a predsjednik Macron je u grad u kojemu je do pucnjave došlo poslao i ministra unutarnjih poslova.

Lokalni novinar Bruno Poussard na Twitteru je napisao da je čuo desetak pucnjeva u gradskom centru.

Index.hr

tačno.net
Autor/ica 11.12.2018. u 23:30