Talibani traže od učitelja i studenata pismeno obavezivanje na šerijat

Omid Zahirmal
Autor/ica 15.10.2022. u 09:57

Talibani traže od učitelja i studenata pismeno obavezivanje na šerijat

foto:tacno.net arhiva

Piše: Omid Zahirmal

Talibani su naredili muškim nastavnicima i srednjoškolcima u južnoj provinciji Kandahar da potpišu pismeno obećanje da će se pridržavati ekstremističkog tumačenja islamskog šerijatskog zakona te militantne grupe, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

To uključuje poštivanje strogog talibanskog kodeksa oblačenja za muškarce, uključujući puštanje brade, nošenje turbana ili islamske kape i nošenje pirhan tumbana, tradicionalne široke košulje i pantalona uobičajenih u ruralnom Afganistanu.

Nepotpisivanje ili nepridržavanje obećanja, do čije kopije je došao Radio Azadi RSE-a, može dovesti do toga da učenici budu izbačeni iz škole ili da nastavnici izgube posao, kažu mještani.

“Ja… sin… obećavam da ću slijediti sunnet poslanika Muhameda i svih principa šerijatskog zakona”, navodi se u dokumentu na jednoj stranici koji je talibansko provincijsko odjeljenje za obrazovanje podijelilo srednjim školama u Kandaharu ranije ovog mjeseca.

Okupljanje protalibanskih vjerskih starješina u Kandaharu, Avganistan.
Okupljanje protalibanskih vjerskih starješina u Kandaharu, Avganistan.

Sunnet je islamski koncept slijeđenja djela, učenja i Muhamedovih. Kur’an i Sunnet su osnova šerijatskog zakona.

Talibanska naredba da nastavnici i učenici devetog i viših razreda potpišu obećanje naširoko je kritikovana.

“Ovo je iracionalan korak i treba ga snažno obeshrabriti”, rekao je za Radio Azadi učenik srednje škole u Kandaharu, koji nije želio da bude imenovan iz straha od odmazde. “Želim da talibani prestanu da ograničavaju naše slobode.”

“Trebalo bi da prestanu da nameću takve ekstremističke ideje”, rekao je za Radio Azadi drugi srednjoškolac u pokrajini, koji je rekao da je bio primoran da potpiše obećanje.

Drugi student je za Radio Azadi rekao da su talibani “veoma strogi” prema onima koji odbiju da potpišu obećanje ili ga prekrše, ne iznoseći više detalja.

Talibanski pokrajinski odjel za obrazovanje u Kandaharu i glasnogovornik Ministarstva obrazovanja u Kabulu nisu odgovorili na zahtjeve Radija Azadi za komentar.

Ovo obećanje je najnoviji pokušaj talibana da kontrolišu pojavljivanje afganistanskih muškaraca i žena u javnosti.

Od preuzimanja vlasti u avgustu 2021., talibani su naredili muškarcima koji rade kao državni službenici da puste bradu i nose tradicionalnu odjeću ili rizikuju da budu otpušteni. U nekim područjima muškarci su bili prisiljeni da prisustvuju molitvi.

U pojedinim dijelovima Afganistana, talibani su zabranili odjeću i frizure u zapadnom stilu.

Militanti su također nametnuli strogu rodnu segregaciju u školama, univerzitetima, bolnicama, vladinim kancelarijama i javnom prijevozu. Parove koji jedu vani u restoranima često ispituje i maltretira ozloglašena talibanska policija za moral.

U septembru su zaposleni u Ministarstvu finansija podvrgnuti testu kojim se provjerava njihovo poznavanje islama. Izvori su za Radio Azadi rekli da je ministarstvo podijelilo brošure u kojima se izlaže talibanski stav o islamu, a zatim je ispitalo zaposlene kako bi se uvjerilo da su njihova uvjerenja u skladu sa zahtjevima. Zaposleni koji su pali na testu otpuštani su.

U junu su talibani pokušali regulisati kako afganistanski bodibilderi mogu trenirati i učestvovati na obukama i takmičenjima. Bodibilderi su kritikovali talibane jer su im naredili da se prikrivaju tokom takmičenja, pa čak i dok treniraju u teretanama.

Žene su podnijele najveći teret pokušaja talibana da kontrolišu pojavljivanja Afganistanaca. Talibani su nametnuli stroge kodekse oblačenja i ponašanja koji zahtijevaju od žena da pokriju lice i ograničavaju njihova prava na slobodno kretanje, rad i obrazovanje.

Mnoga talibanska naređenja i ograničenja podsjećaju na prvi mandat grupe na vlasti od 1996. do 2001. godine, kada je režim lišio Afganistance njihovih najosnovnijih prava.

RSE

Omid Zahirmal
Autor/ica 15.10.2022. u 09:57