Tajni dokumenti i u kući bivšeg potpredsjednika SAD Mikea Pencea

RSE
Autor/ica 26.1.2023. u 09:17

Tajni dokumenti i u kući bivšeg potpredsjednika SAD Mikea Pencea

Foto: Hiroko Masuike/The New York Times

Tajni dosijei pronađeni su u kući bivšeg američkog potpredsjednika Majka Pensa (Mike Pence), dok federalne vlasti nastavljaju istraživati kako su osjetljivi vladini dokumenti završili u privatnim rezidencijama Džoa Bajdena (Joe Biden) i Donalda Trampa (Trump).

Ostaje nejasno kako će posljednja otkrića uticati na predsjedničke izbore 2024., pišu svjetski mediji.

‘Mali broj dokumenata’

Tajni vladini dokumenti pronađeni su u rezidenciji Majka Pensa u Indijani, mjesecima nakon što je bivši potpredsjednik porekao da takve dokumente ima u kući, napisao je Tajms (The Times).

Pensov advokat Greg Džejkob (Jacob) je u pismu poslanom prošle sedmice Nacionalnom arhivu napisao da se “čini da je mali broj dokumenata s oznakama povjerljivosti koji su nehotice pakirani u kutiju” prebačeni u Pensovu kuću.

U avgustu ove godine, nakon što su stotine sličnih dokumenata pronađene u Trampovoj kući u Mar-a-Lagu na Floridi, Pens je rekao da nikada nije uzeo povjerljiva dokumenta iz kancelarije, napisao je list dodajući da je Pens, koji ne krije svoje ambicije da se sljedeće godine kandiduje za Bijelu kuću, bio potpredsjednik Donalda Trampa od 2017. do 2021.

Ovog mjeseca je otkriveno da su u kući i kancelariji predsjednika Bajdena pronađeni povjerljivi dokumenti, koji datiraju iz vremena kada je obavljao funkciju potpredsjednika.

Otkriće dokumenata u Pensovom domu vjerovatno će barem donekle ublažiti pritisak na Bajdena, koji tvrdi da je djelovao transparentno tokom cijelog procesa, ukazuje Tajms, dodajući da je on poput Pensa, ali za razliku od Trampa, poslao papire u Nacionalni arhiv čim su otkriveni.

Pens, bivši guverner Indijane, daleko zaostaje za Trampom u anketama koje ukazuju na to koga republikanci preferiraju za predsjedničkog kandidata sljedeće godine. Anketa Morning konsalta (Mornig Consult) objavljena početkom sedmice pokazala je da Pens ima sedam posto podrške birača, dok Tramp ima 49 posto a guverner Floride Ron DeSantis 30 posto.

Sve veća kontrola

Otkriće povjerljivih dokumenata u domu bivšeg američkog potpredsjednika doprinosi sve većoj kontroli postupanja sadašnjeg i bivšeg predsjednika, potpredsjednika i drugih visokih političara u Vašingtonu sa osjetljivim dosijeima, ocjenjuje Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Ranije ovog mjeseca, povjerljivi dokumenti iz vremena kada je Bajden bio potpredsjednik pronađeni su u Pen Bajden Centru (Penn Biden Centre) u Vašingtonu, kao i njegovoj kući u Delaveru, napisao je londonski list i dodao da je tokom proteklog vikenda, Bajdenov lični advokat Bob Bauer rekao da je Ministarstvo pravde pronašlo novu seriju dokumenata u Bajdenovoj kući.

Otkriće dokumenata bacilo je, prema ocjeni lista, tamnu sjenku na Bajdenovu očekivanu najavu kandidature za reizbor 2024. – u korist republikanaca koji su kritikovali policiju zbog postupanja s kutijama povjerljivih dokumenata pronađenih u Trampovom imanju Mar-a-Lago prošle godine.

Pismo predsjedavajućeg Nadzornog odbora Predstavničkog doma Jamesa Comera upućeno Debri Steidel Wall, arhivistici SAD u kojem se traže svi dokumenti i komunikacije Nacionalne uprave za arhive i evidenciju u vezi sa povjerljivim dokumentima u Penn Biden centru.

Američki državni tužilac Merik Garland (Merrick) imenovao je posebne savjetnike koji će ispitati da li su Bajden i Tramp pogrešno postupali s tajnim dosijeima. Na konferenciji za novinare u vezi sa odvojenim pitanjem u utorak, Garland je odbio da komentariše pitanje o otkriću dokumenata kod Pensa.

U novembru je Pens rekao za ABC Njuz (ABC News) da nije ponio nikakve povjerljive dokumente sa sobom kada je napustio Bijelu kuću na kraju Trampovog četvorogodišnjeg mandata.

Međutim, njegov advokat Džejkob, rekao je da je nakon izvještaja ranije ovog mjeseca o povjerljivim dokumentima pronađenim u Bajdenovoj kući, Pens zatražio od svojih advokata da pregledaju evidenciju pohranjenu u njegovoj rezidenciji u Indijani.

U drugom pismu Nacionalnom arhivu od 22. januara, Džejkob je rekao da je Ministarstvo pravde uzelo dokumente, a da su ih agenti FBI-a pokupili iz Pensove kuće u Indijani 19. januara dok je bivši potpredsjednik bio u Vašingtonu na godišnjem “Maršu za život” protiv abortusa.

Pitanje postupanja s povjerljivim dosijeima

Slučaj otkrivanja tajnih dokumenata u Pensovoj kući donosi više pitanja o tome kako se postupa sa povjerljivim materijalom na najvišim nivoima vlasti u trenutku kada su Bajden i Tramp predmet istrage specijalnog tužioca po tom pitanju, napisao je Njujork tajms (The New York Times).

Tramp se suočava s krivičnom istragom skoro godinu dana zbog navodnog pogrešnog postupanja s tajnim dosijeima, ističe list dodajući da federalni istražitelji nastoje utvrditi kako su stotine povjerljivih dokumenata, kao i stotine stranica predsjedničke evidencije, završili u njegovom privatnom klubu i rezidenciji Mar-a-Lago.

Iako je Bajden, za razliku od Trampa, sarađivao s vlastima nakon otkrivanja dokumenata u njegovoj neprofitnoj kancelariji i kući, on i Bijela kuća su se suočili s pitanjima o nivou transparentnosti u javnosti o tome kada su dokumenti pronađeni.

FBI je 20. januara pretresao Bajdenovu kuću 13 sati i pronašao šest dodatnih predmeta koji su oduzeti.

Pensov advokat je u pismu upućenom Nacionalnom arhivu napisao da su u kući bivšeg potpredsjednika bile dvije kutije u kojima su pronađeni zapisi s oznakama povjerljivosti, kao i dvije dodatne kutije sa kopijama administrativnih dokumenata.

Revizija i procjena štete

Predsjedavajući Obavještajnog odbora Predstavničkog doma SAD Majkl Tarner (Michael R. Turner), rekao je da će zatražiti od obavještajne zajednice da pregleda povjerljive dokumente pronađene u Pensovoj kući, kao što je to učinio ranije kada su povjerljivi dokumenti pronađeni kod Bajdena, piše Vašington post (The Washington Post).

“Ozbiljna je stvar za bilo kojeg vladinog zvaničnika da pogrešno postupa s povjerljivim dokumentima”, rekao je Tarner naglasivši da će tražiti “istu obavještajnu reviziju i procjenu štete” kako bi vidio da li postoji zabrinutost za nacionalnu sigurnost.

Procjena štete je, pojašnjava Vašington post, uobičajena kada se utvrdi da se povjerljivim dokumentima pogrešno postupalo ili su nepropisno pohranjeni. Cilj procjene je da se utvrdi da li su izlaganjem dokumenata izvori obavještajnih podataka i metode možda bili izloženi riziku.

Pens je više puta kritikovao vladino postupanje s dokumentima pronađenim u Trampovoj rezidenciji Mar-a-Lago, sugerišući da su pretjerali, ističe list, dodajući da se ranije ovog mjeseca Pense također požalio na “dvostruki standard” u reakcijama na povjerljive dokumente iz Trampovog predsjedništva i vremena kada je Bajden bio potpredsjednik.

U intervjuu od 10. januara Pens se složio da Bajdenova situacija zahtijeva posebnog savjetnika – kojeg je državni tužilac Merik Garland imenovao dva dana kasnije.

Dok su Bijela kuća i Garland u utorak, 24. januara, odbili da komentarišu slučaj Pensovih dokumenata, Tramp je stao u odbranu Pensa, rekavši na svojoj platformi na društvenim mrežama “Truth Social” da je on “nevin čovjek”.

Dokumenti bivših predsjednika

Predstavnici bivših američkih predsjednika Bila Klintona (Bill Clinton) i Baraka Obame (Barack) odvojeno su saopštili da je su svi tajni dosijei iz perioda njihove administracije predati Nacionalnom arhivu nakon što su napustili funkciju, napisao je Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Fredi Ford (Freddy), šef kabineta bivšeg predsjednika Džordža Buša mlađeg (George W. Bush), rekao je da bivši predsjednik i njegov tim nemaju povjerljive informacije u posjedu.

“Osoblje Bijele kuće radilo je s Kancelarijom za upravljanje dokumentima kako bi predali svu predsjedničku dokumentaciju Nacionalnom arhivu prije nego što su napustili Bijelu kuću”, rekao je Ford u mejlu prošle sedmice naglasivši da Buš ili njegovo osoblje “nisu zadržali nikakve predsjedničke evidencije ili povjerljive dokumente”.

Volstrit džurnal je kontaktirao i Metjua De Galana (Matthew De Galan), glasnogovornika Karter centra, koji je rekao da je bivši predsjednik Džimi Karter (Jimmy Carter) napustio funkciju prije nego što je donesen zakon kojim se od predsjednika zahtijeva da predaju svoje papire Nacionalnom arhivu.

Republikanski senator Lindzi Grejem (Lindsey Graham) rekao je u utorak da ne vjeruje da su Bajden, Tramp ili Pens odnijeli povjerljive dokumente u svoje privatne kuće kako bi “namjerno ugrozili” nacionalnu sigurnost, ali je naglasio da je ono što je bio politički problem za republikance, “sada problem nacionalne sigurnosti za zemlju”.

RSE

RSE
Autor/ica 26.1.2023. u 09:17