Tajlandska vojska proglasila izvanredno stanje

tačno.net
Autor/ica 20.5.2014. u 08:28

Tajlandska vojska proglasila izvanredno stanje

Tajlandska vojska proglasila je u utorak izvanredno stanje diljem zemlje kako bi uspostavila red nakon šest mjeseci uličnih prosvjeda koji su ostavili zemlju bez funkcionalne vlade, ali su demantirali da je taj neočekivani potez u stvari vojni prevrat, prenose agencije.

Dok vojnici vrše ophodnje ulicama Bangkoka, privremena vlada koju vode pristaše bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, koji je u egzilu, još uvijek obavlja svoje dužnosti, rekli su vladini i vojni dužnosnici. Ministri nisu bili obaviješteni o planu vojske prije objave na televiziji.

Vojni čelnik general Prayuth Chan-ocha rekao je da vojska preuzima odgovornost za javnu sigurnost zbog nasilnih prosvjeda koji su odnijeli tridesetak života otkako su počeli u studenome prošle godine i prouzročili veliku materijalnu štetu.

“Zabrinuti smo da bi to nasilje moglo naškoditi sigurnosti u zemlji. Zato smo, kako bi uspostavili red u zemlji, proglasili izvanredno stanje”, izjavio je Prayuth, prenosi Reuters.

“Molim sve te aktivističke skupine da zaustave sve aktivnosti i surađuju s nama kako bismo pronašli izlaz iz krize”, kazao je.

Prayuth je pozvao visoke dužnosnike na sastanak u utorak poslijepodne, rekao je vojni glasnogovornik. Pokrajinski guverneri i najviši dužnosnici pozvani su da se sastanu s vojskom u regionalnim centrima.

Vojska je također pozvala medije da ne objavljuju izvješća koja bi naškodila nacionalnoj sigurnosti.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor/ica 20.5.2014. u 08:28