Svjetski lideri usvojili novi 15-godišnji plan za bolji svijet

tačno.net
Autor/ica 26.9.2015. u 12:03

Svjetski lideri usvojili novi 15-godišnji plan za bolji svijet

Svjetski lideri su u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku usvojili novi 15-godišnji program za rješavanje najvećih problema u svijetu, od siromaštva i nejednakosti do zagađenja.

Kako navodi AP, iako je predložena agenda dobila aplauz 150 šefova država i vlada po jučerašnjem usvajanju, tek predstoji težak dio, a to je osiguravanje podrške i novca za postizanje tih ciljeva i stvaranje boljeg svijeta.

Papa Franjo, koji se juče obratio Generalnoj skupštini UN, takođe je dao svoju podršku dokumentu za koji je rekao da je “važan znak nade” u vrlo nemirnim vremenima za Bliski istok i u Afriku.

U dokumentu pod naslovom “Transformisati svijet: Agenda 2030 za održivi razvoj”(Transforming our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development) navode se 17 ciljeva održivog razvoja i 169 specifičnih ciljeva održivog razvoja.

Implementacija ovih ciljeva očekuje se da će godišnje koštati između 3,5 do pet hiljada milijardi i to do 2030. godine.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je agenda “objedinjuje težnje svih ljudi za živote u miru, sigurnost, dostojanstvu i na zdravoj planeti” i poručio da se “odmah moramo latiti posla”.

Neki od novih ciljeva Agende 2030 su osiguravanje “zdravog života”, kvalitetnog obrazovanja, čiste vode, higijenskih uslova, pouzdanih modernih vidova energije, kao i bezbjedni gradovi za život, smanjenje nejednakosti među zemljama i promocija ekonomskog rasta i efikasnog upravljanja.

Nova agenda naslijedit će Milenijumske ciljeve razvoja za period od 2000. do 2015. godine.

RSE

tačno.net
Autor/ica 26.9.2015. u 12:03