Susret Trumpa i Putina u Hamburgu

tačno.net
Autor/ica 7.7.2017. u 09:19

Susret Trumpa i Putina u Hamburgu

Američki i ruski predsjednici Donald Trump i Vladimir Putin susrest će se danas prvi put licem u lice na marginama samita G20, javlja AFP.

Susret Putina i Trumpa privlači najviše pažnje na skupu lidera 20 ekonomski najmoćnijih država svijeta.

Trump je ranije rekao da želi pronaći način saradnje sa Putinom, ali mu sukobi sa Moskvom u pitanjima Sirije, Ukrajine te uplitanja Rusije u američke izbore to otežavaju.

AFP navodi da će svaki izraz lica ili pokret lidera biti pomno analiziran, kao i stavovi koji će iznijeti sadašnji predsjednici SAD i Rusije, Trump kao poslovni magnat i Putin kao iskusni obavještajac.

Susret je planiran za danas popodne, a očekuje se da će trajati oko sat vremena, međutim, ruski mediji tvrde da neće biti duži od pola sata, prenosi BBC.

Trump se nalazi pod žestokim kritikama zbog istrage o ruskom uplitanju u američke izbore, što otežava njegovu poziciju u razgovorima s Putinom.

Uoči sastanka, jučer u Poljskoj, Trump je pozvao Rusiju da prestane destabilizirati Ukrajinu te da se “pridruži zajednici odgovornih nacija” i prekine podršku “neprijateljskim nacijama”. Moskva je odmah odbacila njegove komentare.

RSE

tačno.net
Autor/ica 7.7.2017. u 09:19