Štrajk u tri giganta američke autoindustrije

RSE
Autor/ica 15.9.2023. u 09:20

Izdvajamo

  • Štrajk je završnica višenedeljnih sukoba sindikata i direktora Detroitske trojke oko zahteva radnika da imaju veći udeo u profitu koji donose kamioni s unutrašnjim sagorevanjem, kao i da dobiju čvršću zaštitu svojih radnih mesta dok proizvođači automobila prelaze na proizvodnju električnih vozila.

Povezani članci

Štrajk u tri giganta američke autoindustrije

Foto: Jeff Kowalsky/AFP/Getty

Sindikat Ujedinjenih radnika autoindustrije (UAW) počeo je u petak rano ujutru štrajkove u tri fabrike u vlasništvu Dženeral motorsa (General Motors), Forda i Stelantisa (Stellantis), matične kompanije Krajslera (Chrysler).

Simultani štrajkovi u tri američka giganta, takozvanoj “Detroitskoj trojci”, najambicioznija je akcija radnika u SAD u više decenija, ocenjuje Rojters (Reuters).

Predsednik UAW-a Šon Fejn (Shawn Fain) rekao je da je sindikat zasad odložio štrajkove koji bi kompanije više koštali, ali je dodao da su sve opcije otvorene ako se ne postigne dogovor o novim ugovorima.

Štrajk je završnica višenedeljnih sukoba sindikata i direktora Detroitske trojke oko zahteva radnika da imaju veći udeo u profitu koji donose kamioni s unutrašnjim sagorevanjem, kao i da dobiju čvršću zaštitu svojih radnih mesta dok proizvođači automobila prelaze na proizvodnju električnih vozila.

Štrajkovi koji uključuju ukupno 12.700 radnika održaće se u fabrikama za montažu – Forda u Mičigen, GM-a u Misuriju i Stelantisa u Ohajo. Oni su ključni za proizvodnju nekih od najprofitabilnijih vozila Detroitske trojke.

Sindikat je naveo da želi povećanje od 40 odsto, dok su kompanije ponudile 20 odsto, ali bez ključnih beneficija koje zahteva sindikat.

Takođe, nijedna od kompanija Detroitske trojke nije predložila ukidanje sistema po kojem novi zaposleni treba da rade osam godina pre nego što mogu da dođu do nivoa plata starih radnika, što je bio centralni zahtev UAV.

RSE

RSE
Autor/ica 15.9.2023. u 09:20