Šri Lanka ima zaliha benzina samo za jedan dan, kaže novi premijer

 RSE
Autor/ica 17.5.2022. u 08:49

Šri Lanka ima zaliha benzina samo za jedan dan, kaže novi premijer

foto: reuters

Novi premijer Šri Lanke kazao je da zemlja ima benzina samo za jedan dan dok joj prijeti najveća ekonomska kriza u više od 70 godina.

Ranil Wickremesinghe je u televizijskom obraćanju poručio da je zemlji hitno potrebno 75 miliona dolara u stranoj valuti u narednim danima kako bi platila osnovni uvoz.

Rekao je da će centralna banka morati štampati novac za isplatu vladinih plata i drugih obaveza.

Wickremesinghe je istakao i da bi državna kompanija Sri Lankan Airlines mogla biti privatizovana.

Ekonomija ove ostrvske države teško je pogođena pandemijom COVID-a 19, rastućim cijenama energije i populističkim potezima smanjenja poreza. Nestašica deviza i rastuća inflacija doveli su do ozbiljne nestašice lijekova, goriva i drugih osnovnih potrepština.

U glavnom gradu Kolombu, najpopularnije prevozno sredstvo u gradu auto rikše (tuk-tuk) i druga vozila čekaju u redovima na benzinskim pumpama.

“Trenutno imamo zaliha benzina samo za jedan dan. Sljedeći mjeseci bit će najteži u našim životima”, rekao je Wickremesinghe, koji je 12. maja imenovan za premijera.

Međutim, isporuke benzina i dizela putem kreditne linije s Indijom mogle bi osigurati zalihe goriva u narednih nekoliko dana, dodao je.

“Primoran sam dozvoliti štampanje novca kako bih isplatio plate zaposlenima u državnom sektoru i plaćao osnovne robe i usluge. Međutim, moramo imati na umu da štampanje novca dovodi do deprecijacije rupija”, dodao je on.

Premijer je predložio i prodaju Sri Lankan Airlinesa kao dio napora da se stabilizuju finansije Šri Lanke. Prevoznik je izgubio 45 milijardi šrilankanskih rupija (129,5 miliona dolara) zaključno sa martom 2021. godine.

Posljednjih sedmica održani su veliki, ponekad i nasilni, protesti protiv predsjednika Gotabaye Rajapakse i njegove porodice.

Prošle sedmice, predsjednikov stariji brat Mahinda podnio je ostavku na mjesto premijera nakon što su se pristalice vlade sukobile s demonstrantima. U nasilju je poginulo devet osoba, a više od 300 je ranjeno.

RSE

 RSE
Autor/ica 17.5.2022. u 08:49