Sramna izjava Nadbiskupa: ‘Djeca razvedenih roditelja traže ljubav i navode svećenike na pedofiliju‏’

Stefa
Autor/ica 11.10.2013. u 07:45

Sramna izjava Nadbiskupa: ‘Djeca razvedenih roditelja traže ljubav i navode svećenike na pedofiliju‏’

Poljski nadbiskup Jozef Michalik rekao je da su djeca razvedenih roditelja ranjivija prema svećencima seksualnim zlostavljačima. Njegov je komentar izazvao buru i Crkva je naknadno priopćila da je nadbiskup napravio lapsus.

Nadbiskup Michalik u utorak je dao intervju televiziji TVN24 u kojemu je rekao da je nedopustivo da svećenici seksualno zlostavljaju djecu, ali da raspravu o tome treba proširiti i da treba uzeti u obzir puno širu štetu od one fizičke i psihološke koju zlostavljanje neposredno nanosi žrtvama. “Nitko se ne pita koliko rana djeci nanosi razvod roditelja?

Često čujemo kako se neprikladno ponašanje (pedofilija) ili zlostavljanje pojavljuju kad dijete traži ljubav.” rekao je nadbiskup “Dijete traga, traži. Izgubljeno je i onda uvlači drugu osobu u to.” Poljski drutšveni mediji dočekali su te izjave s gnušanjem i bijesom.

“Ovo je odvratno, natopljeno bolesnom logikom da je žrtva odgovorna za zločin “ komentirala je žena zvana Anna na Facebooku. U svom postu izvjesni Adam piše: “Dok ovo čitamo možemo se samo radovati što je ova “poljska institucija” upravo počinila ritualno ubojstvo.”

Poljska Katolička crkva u utorak je sazvala konferenciju za novinare kako bi smirila reakcije javnosti. Glasnogovornik episkopata rkao je da su nadbiskupovi komentari “čisti lapsus” i da je on krivo shvaćen.

Sam nadbiskup Michalik bio je na konferenciji i ispričao se. “Kontekst moga komentara bio je slijedeći: dijete je uvijek nedužno. Ali može ga povrijediti i njegova vlastita okolina, ne samo svećenik.” rekao je.

Poljski mediji povremeno izvještavaju o seksualnom zlostavljanju djece u okrilju crkve, ali jo nije bilo dalekosežne i otvorene rasprave o tome. Papa Franjo rekao je da će odlučno iskorjenjivati seksualno zlostavljanje djece i osobno se pobrinuti da svaki počinitelj bude kažnjen.

Hina

Stefa
Autor/ica 11.10.2013. u 07:45