SPÖ i FPÖ protiv kancelara Kurza: Neprijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj

Vera Deleja-Hotko i Maximilian Popp
Autor/ica 22.5.2019. u 09:54

SPÖ i FPÖ protiv kancelara Kurza: Neprijatelj moga neprijatelja je moj prijatelj

Vicekancelar Strache, kanzeler Kurz, SPÖ-šefica Rendi-Wagner – foto:ROLAND SCHLAG/ picture alliance

Afera sa Ibice potresa austrijsku politiku: Sebastian Kurz mora se postaviti glasanju o povjerenju: Paktiraju li sada socijaldemokrati sa desničarskom FPÖ, da bi srušili kancelara?

Piše: Vera Deleja-Hotko i Maximilian Popp
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Godinu i pol vladao je Sebastian Kurz Austrijom bez problema: gospodarstvo je raslo. Njegova pozicija u anketama bila je stabilna. Ispadi njegovog desničarsko populističkog koalicionog partnera, Slobodarske partije Austrije (FPÖ), malo su uticali na njega. Austrijski žurnalist Armin Wolf prognozirao je još prije nekoliko tjedana da ako ne udari neki komet tada će Kurzova Austrijska narodna partija (ÖVP) i FPÖ još dugo zajedno vladati.

Međutim, sada je udario komet. SPIEGEL i “Süddeutsche Zeitung” su prošlog petka objavili da je u jednom tajno snimljenom videu 2017. na Ibici šef FPÖ i vicekancelar Heinz-Christian Strache jednoj navodnoj Ruskinji obećavao državne tendere za pomoć u izborima. Od tada je u Austriji sve drugačije.

Strache se već u subotu povukao sa svih pozicija. U ponedjeljak su svi ministri FPÖ odstupili iz vlade nakon što je neposredno prije toga Kurz otpustio ministra unutrašnjih poslova Herberta Kickla. Vlada se u toku nekoliko dana urušila. Projekat ÖVP-FPÖ je spektakularno propao. A sada se Kurz mora bojati za svoju poziciju.

Partija „Sada – lista Pilz“ nekadašnjeg političara Zelenih Petera Pilza, poslala je zahtjev za glasanje o povjerenju Kurzu o čemu parlament treba odlučiti slijedećeg ponedjeljka.

Za glasanje 27. maja zamisliva su dva scenarija:

  • Kurz će dobiti povjerenje. Tada bi on mogao do novih izbora u septembru sa vladom iz ÖVP političara i eksperata dalje vladati kao što je i planirao.
  • Kurz će biti opozvan. Tada bi morao predsjednik Alexander Van der Bellen imenovati novu prelaznu vladu. Termin izbora bi se prema svemu morao pomaknuti unaprijed.

Da li će glasanje o povjerenju imati uspjeh zavisi sada prije svega od dvije partije: FPÖ i austrijskih socijaldemokrata (SPÖ).

FPÖ je u aferi Ibica odavno prešla u protunapad: Vicekancelar Strache govori o „političkom atentau“. Njegov partijski prijatelj Kickl predbacuje ÖVP „hladnokrvno i trezveno opijenost moći“. U pogledu glasanja o povjerenju rekao je misleći na ÖVP: „Ko daje nepovjerenje, dobija nepovjerenje.“ Jedan partijski govornik je ovu izjavu u utorak rano relativirao.

Situacija kod SPÖ nije sasvim jasna. Partija je u dilemi: Sa jedne strane oni bi htjeli prije izbora oduzeti Kurzu poziciju vlade, sa druge strane boje se da paktiraju sa desničarsko populističkom FPÖ.

Hans Peter Doskozil, SPÖ, predsjednik vlade u Burgerlandu i nekadašnji ministar odbrane, pokazao se u razgovoru sa ORF u ponedjeljak večer otvoren za glasanje o povjerenju. Šefica partije Pamela Rendi-Wagner nasuprot tomu pritišće Kurza da sam odstupi – zahtjev koji se teško može ispuniti.

SPÖ stoji pred teškim iskušenjem – kao i cijela zemlja.

spiegel.de

Vera Deleja-Hotko i Maximilian Popp
Autor/ica 22.5.2019. u 09:54