Španska policija zaustavila drugi napad nakon 13 poginulih u Barseloni

tačno.net
Autor/ica 18.8.2017. u 09:34

Španska policija zaustavila drugi napad nakon 13 poginulih u Barseloni

Među povređenima i stradalima su državljani 24 zemlje.

Policija je ubila pet osoba koje su izvršile napad u gradu Kambrils u kojem je povređeno najmanje sedam osoba, saopšteno je iz policije Katalonije.

Iz policije je potvrđeno da su četvorica napadača odmah ubijena, dok je peti, koji je ranjen i uhapšen, nešto kasnije preminuo.

Napad u Kambrilsu usledio je nedugo nakon napada u Barseloni, u kojem je poginulo 13 osoba, dok je njih 80 ranjeno kada se napadač zaleteo kombijem u pešake na najprometniju turističku ulicu, La Ramblu. Za napad u Barseloni odgovornost je preuzela Islamska država Iraka i Levanta (IDIL).

Zvaničnik vlasti Katalonije rekao je da je više od 100 ljudi hospitalizovano.

Regionalna policija je ranije na Tviteru objavila da je u pitanju teroristički napad. Objavljena je i fotografiju muškarca koji je navodno iznajmio kombi za napad i zove se Dris Oukabir.

Fotografija Drisa Oukabira, koji je navodno iznajmio sporni kombi

Fotografija Drisa Oukabira, koji je navodno iznajmio sporni kombi

Prethodno je dnevni list El Pais objavio da je vozač kombija pobegao nakon što se provukao kroz masu na ulici, a policija je naknadno saopštila da je kombi unajmljen.

Jedan od očevidaca Tom Geler, ispričao je za BBC kako je La Rambla izgledala u tom trenutku: “Čuo sam vrisku, udarac i masu kako se razdvaja i kombi koji uIeće i prolazi kroz tu masu i znao sam odmah da je teroristički napad ili nešto slično tome. Kombi uopšte nije usporavao. Samo je prolazio tačno kroz masu, posred La Ramble.”

Španski list El Periodico je ubrzo nakon ovog događaja objavio da su dvojica naoružanih muškaraca upala u jedan od barova u centru Barselone i da su se čuli pucnji, ali nisu otkrili izvor ove informacije, javio je Rojters.

Premijer Španije Mariano Rahoj je ovaj napad okarakterisao kao “džihadistički terorizam” koji “iziskuje globalni odgovor”.

“Danas je borba protiv terorizma glavni prioritet za slobodna i otvorena društva kao što je naše. To je globalna pretnja i odgovor mora biti globalan”, rekao je Rahoj na konferenciji za novinare u Barseloni.

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau je objavila na Tviteru da je Barselona grad mira i dodala da teror “neće sprečiti da budemo ono što jesmo: grad otvoren prema svetu, hrabar i brižan.”

Radio Slobodna Evropa

tačno.net
Autor/ica 18.8.2017. u 09:34