Socijalisti Edija Rame osvojili apsolutnu većinu na izborima u Albaniji

tačno.net
Autor/ica 27.6.2017. u 12:09

Socijalisti Edija Rame osvojili apsolutnu većinu na izborima u Albaniji

Foto: AFP

Vladajuća Socijalistička partija Edija Rame ubedljivo je pobedila na parlamentarnim izborima u Albaniji, osvojivši apsolutnu većinu u parlamentu.

Izborna komisija saopštila je danas, na osnovu više od 95 odsto prebrojanih glasova, da su Ramini socijalisti osvojili oko 48 odsto glasova, odnosno 74 od 140 mandata u parlamentu, prenosi Beta.

Opoziciona Demokratska partija Ljuljzima Baše osvojila je 29 odsto glasova i imaće 43 poslanika.

Na trećem mestu sa 19 mandata je Socijalistički pokret za integraciju (LSI), dosadašnji koalicioni partner Raminih socijalista.

Izlaznost na izborima bila je svega 46,6 odsto, sedam odsto niža nego na prethodnim izborima 2013. godine.

Održavanje slobodnih i fer izbora bio je ključan uslov za pokretanje pristupnih pregovora s Evropskom unijom.

Zemlja s 2,9 miliona stanovnika članica je NATO-a od 2009. godine, a od 2014. godine ima status kandidata za članstvo u EU.

Međunarodni posmatrači koji su nadgledali izbore ocenili su da su kampanja i izbori protekli uglavnom mirno, ali i naveli da kontinuirana politička borba vlasti i opozicije ima negativan uticaj na demokratiju u Albaniji.

Ambasada SAD u Tirani saopštila je da incidenti “nisu bili toliko rašireni da bi uticali na rezultate izbora”.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han apelovali su na novu vladu da nastavi s reformama.

Nakon što je albanska opozicija više meseci bojkotovala rad državnih institucija, Ramini socijalisti pristali su u maju da opoziciona Demokratska partija dobije veću ulogu u nadgledanju izbora, a dve stranke su obećale da će sarađivati u procesu pristupanja zemlje Evropskoj uniji.

Rama je rekao da će njegova nova vlada naporno raditi na reformama, odnosno na iskorenjivanju korupcije, borbi protiv trgovine drogom, ubrzanju ekonomskog razvoja, povećanju plata i smanjenju nezaposlenosti.

RSE

tačno.net
Autor/ica 27.6.2017. u 12:09