Slučaj Kavanaugh: Suze i srdžba tokom povijesnog saslušanja

Mirjana Rakela
Autor/ica 29.9.2018. u 09:12

Slučaj Kavanaugh: Suze i srdžba tokom povijesnog saslušanja

Svjetski mediji ističu da je saslušanje pred Komitetom za pravosuđe američkog Senata o optužbama Christine Blasey Ford da ju je kandidat za suca Vrhovnog suda seksualno zlostavljao dok su bili tinejdžeri, bio povijesni događaj koji može odrediti smjer kojim idu Sjedinjene Američke Države.

Brett Kavanaugh sve je negirao. O njegovoj nominaciji trebao bi se danas izjasniti Komitet, a potom konačnu odluku donosi Senat u kojem republikanci imaju većinu.

Punih devet sati Amerika je pratila potresna svjedočanstva dvije suprotstavljene strane. Brett Kavanaugh, povremeno pun emocija, onda ljut, negirao je optužbe Christine Blasey Ford.

Ona, gotovo u suzama, je opisivala do u detalje događaj koji joj je, kako je rekla, drastično promijenio život, a on ponavljao da mu je život uništen i da mu cijelu priču namještaju ljudi sa ljevice.

Predsjednik Donald Trump pozvao je Senat, gdje republikanci imaju većinu, glasaju i daju podršku njegovom kandidatu. Po običaju, predsjednik je reagirao na Twitteru.

“Njegovo svjedočanstvo bilo je moćno, pošteno i zadivljujuće. Demokratska strategija da se odgodi glasanje je sramotna”, napisao je.

Glasanje bi se moglo održati već idući tjedan, ali ishod je neizvjestan jer jedan broj senatora iz obje stranke i dalje je neodlučan.

Američka odvjetnička komora, koja je prethodno podržala nominaciju, zatražila je odgodu glasanja kako bi FBI mogao istražiti optužbe dr. Ford, ali i drugih žena.

Komentari u američkim medijima različiti. Tako Wall Street Journal smatra da je cijelo saslušanje bilo “sramotno i da se nije ni trebalo dogoditi”, te da je Kavanaugh potpuno u pravu kada je saslušanje nazvao sramotom.

Washington Times piše da bez obzira da li je netko demokrat ili republikanac, muškarac ili žena, konzervativac ili liberal svi se “mogu složiti da je ovo mjesto puno laži, prostor uništenja ljudskog dostojanstva, a sve u ime krvavog sporta koji se zove stranačka politika”.

Pozivi za temeljitiju istragu optužbi stižu iz Washington Posta, koji naglašava da ne treba trčati s glasanjem: “Zapravo, još uvijek postoji dosta vremena. Republikanska većina je umjetno nametnula krajnji rok iz čisto stranačkih razloga”.

I dok jedni kažu da je bilo dosta rupa u svjedočenju dr. Ford, drugi naglašavaju njenu osobnu i građansku hrabrost da javno progovori. Maska sa lica Republikanske stranke je skinuta. Pokazali su koliko im je stalo da zadrže “neke od najopasnijih oblika seksizma”.

Vrhovni sud ima vrlo važnu ulogu u političkom životu Amerike. Devetoro sudaca su na doživotnoj funkciji i imaju posljednju riječ o svakom zakonu, pa i o spornim temama kao što su abortus ili kontrola naoružanja, smrtna kazna, vjerska pitanja, odnosno politika administracija.

Ashley Estes Kavanaugh sluša sjedočenje svoga supruga Bretta Kavanaugh
Ashley Estes Kavanaugh sluša sjedočenje svoga supruga Bretta Kavanaugh

Izbor Bretta Kavanaugha će promijeniti omjer snaga u korist konzervativaca.

Zato republikanci i optužuju demokrate da žele odgoditi potvrdu nominacije do iza predstojećih izbora u novembru, kada demokrati vjeruju da bi mogli preuzeti kontrolu u Senatu kako bi onda mogli zaustaviti cijeli proces.

Aktualni omjer snaga u Senatu je 51:49 u korist republikanaca. Za potvrdu nominacije potrebna je većina glasova prisutnih. Ukoliko je rezultat glasanja izjednačen jezičac na vagi je glas potpredsjednika SAD, koji i predsjedava Senatom.

RSE

Mirjana Rakela
Autor/ica 29.9.2018. u 09:12