Slovačka: Zvanično imenovanje nove vlade

tačno.net
Autor/ica 22.3.2018. u 09:36

Slovačka: Zvanično imenovanje nove vlade

Foto: EPA

Slovački predsjednik Andrej Kiska najavio je u srijedu da će potvrditi novu vladu Petera Pellegrinija, čiji je prethodnik Robert Fico dao ostavku tijekom političke krize izazvane ubojstvom novinara Jana Kuciaka, koji je istraživao korupciju.

“Odlučio sam da ću sutra imenovati Petera Pellegrinija na mjesto premijera i prihvatiti njegov prijedlog imenovanja članova nove vlade”, izjavio je Kiska novinarima nakon što je u utorak odbio prvu listu koju je Pellegrini predložio.

“Nisam 100 posto zadovoljan sastavom nove vlade”, dodao je predsjednik, kako prenosi Hina.

Kiska: ‘Težak zadatak borbe za povjerenje društva’

“Pellegrinijev će se kabinet morati boriti za povjerenje društva. U sadašnjoj napetoj situaciji to će biti jako težak zadatak.”

Novi premijer Slovačke, koji je dosad bio zamjenik socijaldemokratskog premijera Fice, i njegova vlada trebali bi službeno biti imenovani u četvrtak ujutro.

Zatim će Vlada održati svoju prvu sjednicu kako bi usvojila izjavu o općem političkom smjeru, o kojoj će se u petak izjašnjavati parlament.

Pellegrini je predložio dosadašnjeg ministra zdravstva Tomaša Druckera za ministra unutarnjih poslova i on bi trebao zamijeniti Roberta Kalinaka.

Ministarstvo zdravstva povjereno je Andrei Kalavskoj, državnoj tajnici u toj administraciji.

Kabinet bi imao još tri nova ministra: Richarda Rasija, zamjenika premijera zaduženog za ulaganja, koji je naslijedio funkciju od Pellegrinija, ministra pravosuđa Gabora Gala i ministricu kulture Ľubicu Lassakovu.

Fico otišao pod uvjetom

Stranke vladajuće koalicije u Slovačkoj prihvatile su prošlog tjedna ostavku premijera Fice.

Fico je ponudio ostavku zbog sve većeg pritiska na njegovu vladu nakon ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove partnerice Martine Kušnirove krajem veljače.

Kuciak je istraživao korupciju i moguće veze talijanskih poslovnih ljudi osumnjičenih za odnose s kalabrijskom mafijom i slovačkih političara iz Ficinog okruženja.

Fico je podnio ostavku pod uvjetom da se ne održavaju prijevremeni izbori nego da Smer zadrži pravo imenovanja premijera.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 22.3.2018. u 09:36