Slovačka policija: Novinar Kuciak ubijen zbog istraživačkog rada

tačno.net
Autor/ica 1.3.2018. u 09:47

Slovačka policija: Novinar Kuciak ubijen zbog istraživačkog rada

Šef slovačke policije Tibor Gaspar veruje da je istraživački novinar Jan Kuciak ubijen zbog istraživački priča na kojima je radio.

Gaspar je rekao da je to “jedna od najverovatnijih verzija”, prenosi Associated Press. Istraga se vodi u više država.

Tijela 27-godišnjeg Kuciaka i njegove djevojke Martine Kusnirove pronađena su u nedjelju uveče u njihovoj kući u u gradu Velka Maca, istočno od Bratislave.

Evropska komisja je saopštila da zahtijevaju pronalaženje ubice ili ubica.

Kuciak je radio na priči o aktivnostima italijanske mafije u toj zemlji i njenim vezama s ljudima bliskim premijeru Robertu Ficu.

Njegov portal Aktuality.sk objavio je ranije danas njegovu posljednju, nezavršenu priču u kojoj se opisuju aktivnosti članova kriminalne organizacije Ndrangeta, na istoku Slovačke, i veze jednog od njih sa saradnicom Fica, kao i drugim zvaničnicima koji su mu bliski.

Kucijak u tekstu, između ostalih detalja, navodi aktivnosti Italijana, za kojeg se vjeruje da pripada ‘Ndrangeti, u poljoprivredi, trgovini nekretninama i drugim sektorima.

On je takođe iznio detalje poslovnih veza tog čovjeka s Mariom Troskovom, bivšom manekenkom koja je sada glavna državna savjetnica u vladi, i Viliamom Jasanom koji je sekretar slovačkog savjeta za sigurnost, tijela koje se bavi ključnim bezbjednosnim pitanjima.

U zajedničkoj izjavi Troškova i Jasan su naveli da su šokirani ubistvom Kuciaka i njegove djevojke Kusnirove. Izjavili su saučešeće njihovim porodicima i “kategorički” odbili da imaju bilo kakve veze sa njihovim ubistvom.

Dvoje vladinih zvaničnika su naveli i da podnose ostavke do okončanja istrage.

RSE

tačno.net
Autor/ica 1.3.2018. u 09:47