Skrivate neuspjeh i radije slavite. Nakon povlačenja trupa, Putina kritikuju čak i oni koji su mu do sada bili lojalni

 iDNES.cz, ČTK  
Autor/ica 13.9.2022. u 09:54

Skrivate neuspjeh i radije slavite. Nakon povlačenja trupa, Putina kritikuju čak i oni koji su mu do sada bili lojalni

 Ruski predsjednik Vladimir Putin (7. 9. 2022) | foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin sukobljen je ne samo sa ukrajinskom protuofanzivom u harkovskoj oblasti, odakle se ubrzano povlače ruske jedinice, nego i sa kritikom svojih najvećih podržavatelja. Oni Kremlj kritikuju posebno zbog mistifikacije ratnih događaja i organizacije pompeznih proslava.

Izvor: iDNES.cz, ČTK – 11.9.2022.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

O ponovljenoj kritici sa strane proruskih kanala na Telegramu pisao je u nedjelju list The New York Times (NYT).

Razljućenost proruskih blogera pokazalo je da, iako je Putin uspješno odstranio skoro cijelu liberalnu i prodemokratsku opoziciju na domaćoj sceni, stalno mu prijeti kritika od konzervativnog krila, piše NYT.

Ukrajina je posljednjih dana započela protuofanzivu na sjeveroistoku zemlje u harkovskoj oblasti gdje, prema posmatračima, napreduju velikim koracima. U subotu je Kijev objavio ulazak u Kupjansk i Izjum. Oba mjesta su za Rusiju strategijski značajna a preko njih ide linija snabdijevanja za front u Donbasu.

„Većina od (proruskih blogera) je u šoku i nije mislila da do toga može doći“, naveo je Dmitrij Kuznjec na serveru Meduza. „Mislim da je većina njih stvarno naljućena“, dodao je.

Veoma praćeni proruski blogeri na Telegramu, koji za razliku od Facebooka ili Instagrama u Rusiji funkcioniše bez ograničenja, podržavaju zvanični stav Kremlja prema kome se ruski vojnici u Ukrajini bore protiv „nacista“.

Neki blogeri – često djelujući na frontu zajedno sa ruskim vojnicima – međutim daju detaljnije i prema analitičarima tačnije informacije o situaciji na frontu nego ruski uredi. Prema proruskim kanalima rusko ministarstvo odbrane podcjenjuje Ukrajince i ne informiše o neuspjehu svojih jedinica.

Ako ruska armija bude umanjivala značaj svojih neuspjeha Rusi će „prestati vjerovati ministarstvu odbrane a uskoro i cijeloj vladi,“ rekao je jedan od blogera Jurij Podoljaka, koji ima 2,3 miliona sljedbenika.

Vojsci nedostaje oprema, Putin otvara atrakcije

Posebno glasnu kritiku na mrežama izazvalo je Putinovo subotnje otvaranje novog ruskog panoramskog točka u Moskvi. Izvještavanje ruskih državnih medija bilo je u oštrom kontrastu sa informacijama na Telegramu, gdje su se na ukrajinskim i ruskim kanalima objavljivale vijesti o brzom postupanju Kijeva u harkovskoj oblasti i povlačenju ruskih jedinica sa okupiranog područja.

„Za ljude je važno da bi se uspjeli odmoriti sa porodicom i prijateljima,“ rekao je Putin u Moskovi na otvorenju 140 metara visoke „jedinstvene“ atrakcije.

„Organizovali svečanost za milijardu,“ napisao je u subotu jedan proruski bloger u široko podijeljenom prilogu. „Armija nema nikakve termo kamere, nikakve neprobojne prsluke, nikakvu opremu za istraživanje, nikakve pribore za prvu pomoć,“ ljutio se bloger i naglasio da je trenutna situacija na frontu za ruske snage neuspjeh.

Zbog nesposbnosti ruskog ministarstva odbrane da prizna neuspjeh „ruši se ruski informacioni prostor,“ napisao je također u nedeljnom izvještaju američki Institut za studije rata (ISW). Zvanični mediji nude Rusima široku skalu zbunjujućih objašnjenja situacije na frontu, naprimjer da se ruske snage bore protiv cijeloga „kolektivnog Zapada“ ili umanjuju značaj ukrajinskog narušavanja linija snabdijevanja.

ISW također spominje otpor proruskih blogera i ruskih nacionalista u svjetlu sadašnjih vojnih uspjeha Ukrajine. Šutnja ruskog ministarstva odbrane je „izdaja vojnika, koji su se borili i stalno se bore“ u Ukrajini, napisao je jedan od njih.

idnes.cz

 iDNES.cz, ČTK  
Autor/ica 13.9.2022. u 09:54