Sjevernokorejska raketa preletjela Japan, sastanak UN

tačno.net
Autor/ica 29.8.2017. u 10:53

Sjevernokorejska raketa preletjela Japan, sastanak UN

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda danas će održati žuran sastanak na zahtjev Washingtona, Tokija i Seula, nakon što je Pyongyang jutros ispalio balističku raketu koja je preletjela Japan prije nego što je pala u Tihi ocean.

Sirene su se oglasile diljem sjevernog dijela Japana upozoravajući ljude da potraže skloništa, a željeznički promet je obustavljen.

Istodobno, Južna Koreja obavila je danas vojnu vježbu avionskog bombardiranja samo nekoliko sati nakon novog sjevernokorejskog balističkog testa.

Ovu demonstraciju sile naredio je predsjednik Moon Jae-in. Četiri borbene letjelice “F15K” bacile su multifunkcionalne bombe “MK84” na strjelište nedaleko od granice dvije Koreje u Taebeku, prenijela je agencija Yonhap.

Predsjednikov glasnogovornik rekao je da je naređenje da se izvrši bombardiranje izdato odmah nakon sastanka Nacionalnog vijeća sigurnosti i diskusije o mogućim kontramjerama povodom balističke raketne provokacije iz Pyongyanga.

Također, japanski premijer Shinzo Abe rekao je danas da se tijekom 40-minutnog telefonskog razgovora sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom usuglasio da se pojača pritisak na Sjevernu Koreju.

Shinzo Abe rekao je i da potez Pyongyanga predstavlja “ozbiljnu prijetnju, bez presedana”.

Sjeverna Koreja je također podnijela pritužbe Vijeću sigurnosti UN zbog zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje, navodeći da su takve akcije provokativne u jeku tenzija na Korejskom poluotoku.

Sjevernokorejski veleposlanik pri UN Ja Song Nam zatražio je od Vijeća sigurnosti da zakaže žuran sastanak povodom vojnih vježbi Seula i Washingtona.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojio je početkom augusta rezoluciju koja predviđa uvođenje novih, oštrijih sankcija Sjevernoj Koreji, pošto je ta zemlja u julu ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu.

Sjeverna Koreja ranije je zaprijetila da bi mogla ispaliti rakete u smjeru američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsjednik SAD-a obećao Pyongyangu da će se suočiti s “vatrom i bijesom”.

Radio Slobodna Evropa

tačno.net
Autor/ica 29.8.2017. u 10:53