Sjeverna Koreja: Sve veća zabrinutost zbog nestašice hrane

tačno.net
Autor/ica 18.8.2023. u 09:02

Sjeverna Koreja: Sve veća zabrinutost zbog nestašice hrane

foto: Arhiv

Stanovnici Sjeverne Koreje trpe represiju koja sve više raste i lošu zdravstvenu skrb, iznio je UN-ov povjerenik za ljudska prava Volker Türk.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un obilazi poljoprivredna zemljišta pogođena tajfunom, objavili su državni mediji u petak, nakon što je tropska oluja Khanun prošle sedmice zahvatila Korejski poluotok u jeku sve veće zabrinutosti za nestašicu hrane u toj zemlji, javlja Hina.

Kim je pohvalio napore vojske u spašavanju usjeva i rekao da su trupe mobilizirane jer ne mogu izgubiti komad poljoprivrednog zemljišta “zbog prirodnog divljanja na poljoprivrednom frontu izravno povezanom sa životom ljudi”, izvijestila je novinska agencija KCNA.

Sjever je posljednjih desetljeća patio od ozbiljne nestašice hrane, uključujući glad 1990-ih, često kao posljedicu prirodnih katastrofa.

Međunarodni stručnjaci upozorili su da je zatvaranje granica tokom pandemije COVID-19 pogoršalo situaciju.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Sjeverna Koreja bila je tema sjednice Vijeća sigurnosti UN-a zbog “okrutnih kršenja” ljudskih prava svog stanovništva, razvoja nuklearnog oružja unatoč sankcijama i rastuće represije u toj zemlji, pa i gladi.

Ta je sjednica Vijeća sigurnosti UN-a održana na zahtjev SAD-a, prvi put nakon 2017, i isključivo se govorilo o “kršenjima” temeljnih prava u Sjevernoj Koreji, prenosi agencija AFP.

“Vodstvo zemlje okrutno krši ljudska prava svog stanovništva i totalitarnom vladavinom protuzakonito razvija nuklearno nuklearno oružje i balističke rakete”, rekla je ambasadorica SAD-a pri UN-u Linda Thomas-Greenfield.

Stanovnici Sjeverne Koreje trpe represiju koja sve više raste i lošu zdravstvenu skrb, iznio je UN-ov povjerenik za ljudska prava Volker Türk, javlja agencija dpa.

Međunarodne sankcije

“Podaci UN-a pokazuju rastuće gušenje prava na slobodu govora, privatnosti, kretanja; ustrajava se na široko rasprostranjenoj praksi prisilnog rada, uz pogoršanje ekonomskih i socijalnih prava”, rekao je Türk.

Svatko ko pogleda sadržaj iz inostranstva koji se ne slaže s linijom vođe Kim Jong-una, posebno dokumente ili videosnimke iz Južne Koreje – može završiti u dugogodišnjem zatvoru. Onima koji šire takav sadržaj prijeti doživotni zatvor ili smrtna kazna, a istodobno, Sjeverna Koreja ovisi o prisilnom radu svojih građana, čak i djeca rade, dodao je.

Sjeverna Koreja trpi međunarodne sankcije od 2006. koje su pojačane 2017, kako bi se zaustavio njen nuklearni i balistički program, da bi u maju 2022. Peking i Moskva stavile veto na nove sankcije i nikakva rezolucija ili deklaracija Vijeća UN-a nije od tada donesena, unatoč sjevernokorejskim testiranjima raketa.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 18.8.2023. u 09:02