Sirija zaprijetila da će srušiti svaki turski avion na svom nebu

tačno.net
Autor/ica 19.1.2018. u 09:57

Sirija zaprijetila da će srušiti svaki turski avion na svom nebu

Foto: EPA

Službeni je Damask zaprijetio da će uništiti svaki turski borbeni zrakoplov koji prijeđe na sirijski teritorij u trenutku kad se Ankara priprema za pokretanje prekogranične vojne operacije kako bi se suprotstavila kurdskim snagama, koje smatra “teroristima”.

“Upozoravamo da je Sirijsko ratno zrakoplovstvo spremno uništiti turske ciljeve na nebu iznad Sirije”, izjavio je Faisal Mekdad, zamjenik ministra vanjskih poslova.

Turske je čelnike također upozorio i kako će, ako počnu vojne operacije u području Afrina, takvu akciju smatrati agresijom turske vojske protiv suvereniteta Sirije.

Turski su dužnosnici više puta najavili napad na kurdske snage, poznate kao Kurdska narodna zaštita (YPG), u bilo kojem trenutku u pokrajini Afrin na sjeveru Sirije, odnosno blizu granice s Turskom.

Takav potez najavljen je nakon što su Sjedinjene Američke Države ranije najavile da će obučiti Sirijske demokratske snage (SDF), koje djeluju u sastavu YPG-a i koje bi trebale biti dio “pograničnih snaga” od 30.000 vojnika.

No, takvu je najavu američki državni tajnik Rex Tillerson odbacio, navodeći kako je “pogrešno prikazana”.

Izjavio je kako Washington duguje Turskoj objašnjenje o navodu da SAD formira pogranične jedinice od 30.000 boraca.

“Cijela je situacija pogrešno prikazana, pogrešno opisana, a neki su ljudi kazali pogrešne stvari. Uopće ne stvaramo pogranične sigurnosne snage”, istaknuo je Tillerson.

Američki plan

Mediji su ranije prenijeli kako Washington radi na uspostavljanju pograničnih sigurnosnih snaga u koje bi bile uključene kurdske paravojne snage.

Pozivajući se na nekoliko neimenovanih američkih dužnosnika, naveli su kako će međunarodna koalicija koja se, predvođena SAD-om, bori protiv ISIL-a regrutirati približno polovicu vojnika u novim jedinicama iz Sirijskih demokratskih snaga (SDF), ujedinjene grupe boraca gdje dominiraju jedinice Kurdske narodne zaštite (YPG), za koje Ankara kaže da su “teroristi”.

Vlasti Turske navode da će izvršiti vojne operacije u područjima sjeverne Sirije koje kontroliraju Kurdi ako se Washington bude držao tog plana.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu rekao je da će američko-turski odnosi “biti nepovratno oštećeni” ako Washington formira navedene jedinice.

Kurdi kontrolišu četvrtinu Sirije

I predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan upozorio je da će “za kratko vrijeme biti uništena sva teroristička gnijezda u Siriji, počevši od Afrina i Manbija”.

“To ne mogu spriječiti ni oni koji nas napadaju s leđa, pritom izgledajući kao naši saveznici, ni marginalni zagovarači terorizma koji liče na političare”, rekao je turski predsjednik.

Turska je u srijedu upozorila da će odmah odgovoriti na sve prijetnje iz zapadne Sirije koje bi mogle ugroziti Tursku ili njezine građane.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske navelo je da neće dozvoliti formiranje “terorističke armije” duž turske granice, zahtijevajući da kurdski borci, bez odgađanja, predaju oružje koje su dobili.

Procjenjuje se da kurdske snage kontroliraju gotovo 25 posto sirijskog teritorija.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 19.1.2018. u 09:57