Senat odbacio republikanski pokušaj da zaustavi suđenje Trumpu

tačno.net
Autor/ica 27.1.2021. u 09:08

Senat odbacio republikanski pokušaj da zaustavi suđenje Trumpu

Američki Senat u utorak je, s 55 prema 45 glasova, odbacio republikanski pokušaj da zaustavi predstojeće suđenje za opoziv bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu pod optužbom da je poticao pobunjenički napad na Kapitol.

Senat pod vodstvom demokrata blokirao je prijedlog republikanskog senatora Randa Paula s 55 glasova, što znači da se samo pet republikanskih zastupnika pridružilo demokratima.

To je daleko manje od 17 republikanaca čiji su glasovi potrebni da bi se Trumpa u Senatu osudilo za poticanje na napad na Kapitol 6. januara u kojem je umrlo pet osoba, prenosi Reuters.

“To je jedan od rijetkih slučajeva u Washingtonu u kojem je gubitak zapravo pobjeda”, rekao je Paul kasnije novinarima, dodajući kako “45 glasova znači da je suđenje za opoziv mrtvo na početku.”

Paul i drugi republikanci tvrde da je postupak neustavan jer je Trump napustio dužnost prošle srijede, a suđenje će nadzirati demokratski senator Patrick Leahy umjesto predsjednika Vrhovnog suda Johna Robertsa.

Reuters javlja i da je Leahy (80) hospitaliziran radi promatranja u utorak navečer jer se nije osjećao dobro, pozivajući se na izjavu njegova glasnogovornika u kojoj nisu navedeni detalji.

Trump je prvi predsjednik u historiji SAD-a protiv kojega je dvaput pokrenut opoziv i prvi predsjednik kojemu se sudi nakon što mu je istekao mandat.

Optužnica izglasana u zastupničkom domu, 13. januara, a koju je podržalo desetero republikanaca, Trumpa tereti da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa 6. januara dok su zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu njegova protukandidata Joea Bidena.

Senat bi suđenje Trumpu trebao početi 9. februara, a 100 senatora će biti porotnici u postupku u kojem bi Trumpu moglo biti zauvijek oduzeto pravo da se kandidira za predsjednika SAD-a.

RSE

tačno.net
Autor/ica 27.1.2021. u 09:08