Sedam država tužilo Trumpovu administraciju zbog imigranata

tačno.net
Autor/ica 2.5.2018. u 09:27

Sedam država tužilo Trumpovu administraciju zbog imigranata

Teksas i još šest američkih saveznih država u kojima vladaju republikanci tužili su Trumpovu administraciju kako bi pokušali okončati program koji je pokrenuo bivši predsjednik Barack Obama, koji štiti imigrante koji su ilegalno dolazili u Sjedinjene Države kao djeca.

Države Teksas, Alabama, Arkansas, Louisiana, Nebraska, Južna Karolina i Zapadna Virginija su podnijele tužbu saveznom sudu u Teksasu sedam dana nakon što je savezni sudac u Washingtonu naložio Trumpovoj upravi da nastavi program Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA), prenose američki mediji.

DACA je program stvoren 2012. pod demokratskim predsjednikom Barackom Obamom. Postupak odgode deportacije za imigrante koji su u zemlju ušli kao djeca je štitio oko 800.000 mladih ilegalnih imigranata od deportacije i davao im radne dozvole.

Trump je u septembru odlučio ukinuti program DACA, no američki okružni sudac William Alsup u San Franciscu je donio presudu da program mora ostati dok traje proces o Trumpovoj odluci. U međuvremenu su i drugi sudovi presudili da program za sada može ostati na mjestu, iako nove prijave neće biti prihvaćene.

Teksas i ostale države u svojoj tužbi tvrde kako je Obamina vlada stvaranjem programa prekoračila svoje ovlasti. U svojoj tužbi traže odbacivanje programa DACA čime bi se spriječilo izdavanje ili obnavljanje svake nove dozvole, ali neće poništiti tekuće.

“Naša tužba odnosi se na vladavinu prava, a ne na mudrost bilo koje posebne imigracijske politike”, izjavio je državni odvjetnik Teksasa Ken Paxto

RSE

tačno.net
Autor/ica 2.5.2018. u 09:27