Sebastijan Kurc želi da pomogne u pregovorima o Bregzitu

tačno.net
Autor/ica 24.8.2018. u 09:18

Sebastijan Kurc želi da pomogne u pregovorima o Bregzitu

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da želi da pomogne Mišelu Barnijeu, šefu Evropske unije za pregovore sa Londonom, da se izbegne “tvrdi Bregzit”, prenosi Srna.

Britanija prema planu napušta EU 29. marta naredne godine, ali još nema spreman sporazum sa blokom o uslovima odlaska.

Plan premijerke Tereze Mej da se postigne “poslovno-prijateljski” sporazum nije impresirao pregovarače u Briselu, a naišao je i na velike kritike kod kuće.

Austrija će 20. septembra biti domaćin sastanka lidera EU u Salcburgu, na kome će se, između ostalog, razgovarati o Bregzitu.

“Odluka Britanije da napusti EU bila je verovatno najgora odluka u poslednjih nekoliko godina”, rekao je Kurc na skupu u Erfurtu, dodajući da je odluka u tom smislu donesena i da je potrebno osigurati da kontakti sa Londonom ostanu dobri.

“Britanija je od velikog značaja za naš kontinent i u vojnom, političkom i ekonomskom smislu”, rekao je on, dodajući da je osiguranje dobrih odnosa sa Londonom važno i za Britaniju i za EU.

On je rekao da je cilj Austrije, kao predsedavajućeg bloka, da doprinese da Barnije može da nastavi uspešno da radi svoj posao i da se postigne sporazum sa Londonom, kojim će biti izbegnut “tvrdi Bregzit”, a što predstavlja i garanciju za budućnost.

Nakon više od 40 godina u EU Britanija mora da sastavi plan za budućnost za praktično svaki aspekt života. Barnije je juče rekao da Britanija ima vremena do početka novembra da izađe sa sporazumom.

RSE

tačno.net
Autor/ica 24.8.2018. u 09:18