Samit dvije Koreje od 18. do 20. septembra

tačno.net
Autor/ica 6.9.2018. u 09:14

Samit dvije Koreje od 18. do 20. septembra

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un (Kim Jong-un) i južnokorejski predsjednik Mun Džae In (Moon Jae-in) imat će treći samit u Pjongjangu od 18. do 20 septembra da razgovaraju o nuklearnom razoružanju, objavljeno je u Seulu.

Tokom susreta dvojica vođa razgovarat će o pitanjima kao što su praktične mjere koje treba poduzeti za denuklearizaciju Korejskog poluotoka, rekao je Čug Eui Jong (Chung Eui-yong), savjetnik za nacionalnu sigurnost južnokorejskog šefa države nakon povratka iz Pjongjanga.

Datumi sastanka na vrhu utvrđeni su jučer tokom Čungove posjete Pjongjangu kada je on predao sjevernokorejskom vođi pismo od južnokorejskog predsjednika.

Kim Džong Un je izrazio spremnost da surađuje sa Seulom kao i sa Washingtonom na denuklearizaciji, dodao je južnokorejski izaslanik.

“Kim Džong Un je izrazio čvrstu riješenost za denuklearizaciju Korejskog poluotoka s namjerom da blisko surađuje s SAD da ostvari taj cilj”, rekao je Čung.

Na historijskom samitu američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i Kim Džong Una 12. juna u Singapuru postignut je kompromis o potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka, ali je dogovor bio neprecizan najavljeno je da će se uvjeti i datumi odrediti tokom kasnijih pregovora.

RSE

tačno.net
Autor/ica 6.9.2018. u 09:14