SAD: U Šarlotu uveden policijski čas

tačno.net
Autor/ica 23.9.2016. u 11:04

SAD: U Šarlotu uveden policijski čas

Policijski čas uveden je protekle noći u američkom gradu Šarlotu, nakon tri dana protesta pokrenutih pošto je policajac ubio jednog muškarca afroameričkog porekla.

Gradonačelnik Šarlota, u Severnoj Karolini, potpisao je dokument kojim je policijski čas uveden od ponoći do šest sati ujutru, prenosi AP.

Protesti su se, međutim, nastavili i posle ponoći, ali policajci nisu pokušavali da hapse ljude na ulici u prvim minutima nakon policijskog časa.

Demonstranti protestom nastoje da izvrše pritisak na policiju da objavi video snimak koji bi možda mogao da pomogne rasvetljavanje ubistva Afroamerikanca.

Demonstrant koji je teško ranjen tokom druge noći protesta i priključen na aparate, u međuvremenu je preminuo.

Policija je tada upotrebila suzavac protiv stotine demonstranata koji su napali i novinare, lomili prozore i izazivali manje požare, naveo je BBC.

Protest je počeo mirno, ali je onda došlo do pucnjave u kojoj je teško ranjen muškarac. Gradski zvaničnici tvrde da u njega nije pucala policija.

Demonstranti su onda počeli flašama i petardama da gađaju policiju, koja je odgovorila suzavcem. Povređena su četiri policajca.

AP prenosi da se u jutarnjim satima situacija smirila i da zaposleni u hotelima i restoranima raščišćavaju staklo od polupanih prozora.

Ulični protesti su pokrenuti u utorak nakon što je policajac, afroameričkog porekla, ubio naoružanog muškarca, takođe afroameričkog porekla, Kita Lamonta Skota (43).

Lokalna policija navela je na Tviteru da je prvog dana protesta povređeno oko 12 policajaca.

Protesti u Šarlotu usledili su samo nekoliko sati nakon što su u gradu Talsa u saveznoj državi Olkahoma izbile demonstracije jer je policija pucala na nenaoružanog muškaraca, takođe afroameričkog porekla.

RSE

tačno.net
Autor/ica 23.9.2016. u 11:04