SAD pozvale na smirivanje tenzija između Irana i Saudijske Arabije

tačno.net
Autor/ica 4.1.2016. u 10:30

SAD pozvale na smirivanje tenzija između Irana i Saudijske Arabije

SAD su kasno u nedelju uveče pozvale lidere na Bliskom istoku da preduzmu neophodne mere kako bi se smirile tenzije nakon krize u odnosima Irana i Saudijske Arabije posle pogubljenja šiitskog imama u saudijskom kraljevstvu, javile su svetske agencije.

“Primili smo k znanju vest da je Saudijska Arabija naredila zatvaranje iranske diplomatske misije u svojoj zemlji. Verujemo da su direktni razgovori od suštinskog značaja uprkos nesuglasicama. Nastavićemo da pozivamo lidere u regionu da preduzmu mere za smirivanje tenzija”, izjavio je portparol Stej departmenta Džon Kirbi.

Prethodno su iranske vlasti ocenile u ponedeljak da odlukom o prekidu diplomatskih odnosa s Teheranom posle napada na saudijsku ambasadu u Iranu, Saudijska Arabija “ne može da izbriše veliku grešku” koju je počinila pogubljenjem šiitskog imama Nimra Bakera el Nimra, javila je agencija Irna.

“Odlukom o prekidu diplomatskih odnosa, Saudijska Arabija ne može da izbriše veliku grešku pogubljenja šiitskog sveštenika”, izjavio je pomoćnik irankog ministra inostranih poslova Husein Amir Abdolahijan. Prema njegovim rečima, saudijska diplomatska predstavništva u Teheranu i Mašadu nisu pretrpela oštećenja tokom napada nezadovoljnih demonstranata.

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir objavio je u nedelju uveče prekid diplomatskih odnosa Saudijske Arabije sa Iranom, posle napada na ambasadu te zemlje u Teheranu i reakcije Irana povodom pogubljenja šiitskog imama.

Saudijska Arabija je odlučila je da “prekine diplomatske odnose sa Iranom i zahteva odlazak iranske diplomatske misije u roku od 48 časova”, rekao je šef saudijske diplomatije na konferenciji za novinare u Rijadu.

El Nimr (56) je bio centralna figura šiitskih protesta koji su izbili 2011. kao deo Arapskog proleća. Bio je veliki kritičar sunitskih vlasti u Bahreinu, koje su surovo suzbile šiitske proteste 2011. Saudijska Arabija je poslala vojsku da pomogne bahreinskim vlastima u borbi s demonstrantima, strahujući od širenja protesta.

Pogubljenje imama Nimr el Nimra i još 46 osoba, pojačalo je tenzije na Bliskom istoku, posebno u Iranu.

Tokom protesta zbog ubistva šiitskog sveštenika, stotine ljudi bacalo je molotovljeve koktele na ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu i vatra je oštetila unutrašnjost te zgrade.

U Teheranu je uhapšeno 40 učesnika protesta, a četiri su uhapšena u Mašadu na severoistoku zemlje.

RSE

tačno.net
Autor/ica 4.1.2016. u 10:30