SAD pooštrava trgovinski embargo protiv Kube

tačno.net
Autor/ica 5.3.2019. u 09:38

SAD pooštrava trgovinski embargo protiv Kube

Foto: EPA

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa priopćila je kako će pooštriti trgovinski embargo protiv Kube.

U priopćenju se navodi da će Sjedinjene Američke Države ukinuti dosadašnju suspenziju koja se odnosi na pokretanje tužbe protiv Kubanaca zbog upotrebe imovine u toj zemlji, konfiskovane nakon revolucije 1959. godine, prenosi Anadolija.

Najava administracije se odnosi na moguće tužbe protiv blizu 200 kompanija i subjekata protiv kojih su već uvedene posebne sankcije SAD-a zbog veza koje imaju s kubanskom vojskom i obavještajnim službama.

Trumpova administracija će ovime omogućiti Amerikancima koji imaju potraživanja za imovinu na Kubi da podnesu tužbe na američkim okružnim sudovima protiv kompanija i pojedinaca, ukoliko nisu primili uplatu od Vlade Kube ili stranaka koje koriste spomenutu imovinu.

“Ohrabrujemo svaku osobu koja posluje na Kubi da preispita radi li se o trgovini konfisciranom imovinom i poticanju kubanske diktature”, navodi se u priopćenju State Departmenta.

Ovaj potez Washingtona uslijedio je kao odgovor na podršku Havane predsjedniku Venecuele Nicolasu Maduru.

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel je u televizijskom intervjuu u rujnu prošle godine kazao da se odnosi Kube i SAD-a pogoršavaju, pozivajući američkog predsjednika na dijalog baziran na uzajamnom poštovanju.

Kubansko-američki odnosi zatoplili su za mandata američkog predsjednika Baracka Obame, da bi pod Trumpom ponovo nastupilo zahlađenje, nakon što je aktualni američki predsjednik ponovno ograničio putovanja i postrožio američki ekonomski embargo susjednoj otočkoj državi.

AJB

tačno.net
Autor/ica 5.3.2019. u 09:38