SAD pokrenuo pravnu žalbu za izručenjem Juliana Assangea

tačno.net
Autor/ica 1.11.2021. u 17:00

SAD pokrenuo pravnu žalbu za izručenjem Juliana Assangea

Sjedinjene Američke Države pokrenule su tokom prošle sedmice pravnu žalbu za izručenjem Juliana Assangea, pokušavajući osporiti odluku Visokog suda Velike Britanije o neizručenju Assangea SAD-u, navodi BBC. Julian je u nekoliko navrata viđen putem videolinka u HMP Belmarshu – s vremena na vrijeme je kašljao i trzao se od bolova, a u nekima se trenucima trudio zadržati koncentraciju i djelovao je mnogo mršaviji.

Prema tvrdnjama Assangeove zaručnice Stelle Moris, Assange nije bio fizički prisutan zato što je odlučio ne doći na sud – ona je tvrdila da je Assange tražio da se lično pojavi na suđenju, ali da je “zahtjev odbijen”, navodi grupa novinara “Speak Up For Assange” koja dodaje da te tvrdnje nisu još potvrđene ali da će pokušati to učiniti ako bude moguće.

“Premda će odluka sa saslušanja biti donesena uskoro (tačan termin nije poznat), Assangeovo stanje nas podsjeća na hitnu potrebu da se politički i medijski nadzor ovog slučaja zahtijeva i to odmah — ali posebno ako Visoki sud ne odluči odbaciti apel SAD-a”, dodali su.

Tokom dvodnevnih saslušanja, SAD je pokrenuo niz tačaka, uključujući američku diplomatsku notu od 8. februara poslanu Velikoj Britaniji u kojoj se jamči da Assange neće biti držan pod posebnim restriktivnim administrativnim mjerama (SAMs) niti će biti pritvoren u maksimalno osiguranom federalnom zatvoru ADX-u u Firenci u Coloradu. SAD su također pokrenule pitanje stručnog medicinskog dokaza profesora Michaela Kopelmana gdje je primarni izvještaj uključivao pogrešne izjave u pogledu prirode odnosa Stelle Moris s Assangeom.

Kao odgovor, odbrana je objasnila kontekst u kojem su se pojavile obmanjujuće izjave – povezujući se s nedavnim Yahoo!News otkrićem u vezi CIA-ine zavjere za otmicu ili atentat na izdavača WikiLeaksa koja su iznijete pred sudom. Pokrenut je i španjolski sudski postupak protiv osnivača UC Globala Davida Moralesa Guilléna i njegovih veza s CIA-om.

tačno.net
Autor/ica 1.11.2021. u 17:00