SAD obilježava 16 godina od napada na New York i Pentagon

tačno.net
Autor/ica 11.9.2017. u 09:44

SAD obilježava 16 godina od napada na New York i Pentagon

Foto: EPA

Sjedinjene Američke Države obilježavaju 16. godišnjicu napada na New York i Washington, koji su se dogodili 11. rujna 2001., prvi put u mandatu predsjednika Donalda Trumpa.

Bijela kuća je potvrdila da će Trump nazočiti komemoraciji na kojoj će Amerikanci odati počast za gotovo 3.000 osoba ubijenih prije 16 godina, kad su otmičari zabili putničke avione u Svjetski trgovački centar u New Yorku, Pentagon i polje nedaleko Shanksvillea u Pennsylvaniji.

Planirano je da se minuta šutnje održi u vrijeme kad je prvi avion udario u jedan od dva tornja WTC-a.

Osim u New Yorku, planirano je da Trump sudjeluje u obilježavanju godišnjice napada u Pentagonu, dok će potpredsjednik Mike Pence predstavljati američku administraciju u Shanksvilleu, prenosi AP.

Novi dokazi protiv Saudijske Arabije

U međuvremenu su se pojavili novi dokazi u tužbi protiv vlasti Saudijske Arabije, u kojoj se navodi da je veleposlanstvo te zaljevske kraljevine u Washingtonu možda financiralo probe za smrtonosne napade 2001. godine.

Dokazi su predani kao dio tužbe protiv Saudijske Arabije, objavio je New York Post.

Navodi se kako je veleposlanstvo platilo dvojici saudijskih državljana da lete od Phoenixa do Washingtona dvije godine prije nego su avioni udarili u Svjetski trgovački centar, Pentagon i pali na polje u Pennsylvaniji, a sve u okviru “probne vožnje” pred napade.

Saudijska Arabija sve vrijeme negira bilo kakvu umiješanost u napade 11. rujna 2001. godine.

Od 19 napadača 15 državljani Saudijske Arabije

Dokazi bi mogli dodatno ojačati tvrdnje kako su uposlenici i agenti Saudijske Arabije uputili i podržavali otmičare.

Waleed Nassar, odvjetnik za međunarodne sporove, koji predstavlja dvije saudijske dobrotvorne organizacije koje su optužene u ovom slučaju zajedno sa Saudijskom Arabijom, navodi kako je “dokaz, zajedno s većinom materijala koji je predan, pun aluzija i indicija”.

Petnaest od 19 muškaraca koji su izveli napade 2001. godine bili su državljani Saudijske Arabije.

Obitelji žrtava godinama su lobirale kod političara za pravo da tuže Saudijsku Arabiju pred američkim sudovima za bilo kakvu ulogu saudijskih vlasti u napadima.

aljazeera

tačno.net
Autor/ica 11.9.2017. u 09:44