SAD i Tajvan postigli važan dogovor o saradnji, čeka se odgovor Kine

tačno.net
Autor/ica 18.8.2022. u 08:08

SAD i Tajvan postigli važan dogovor o saradnji, čeka se odgovor Kine

foto: EPA

Sjedinjene Države i Tajvan u srijedu su se složili da započnu trgovinske pregovore u okviru nove inicijative, rekavši da žele postići sporazume s “ekonomski značajnim ishodima”, što je još jedan znak pojačane potpore SAD-a otoku koji Kina smatra svojim teritorijem.

Washington i Taipei predstavili su američko-tajvansku inicijativu o trgovini 21. stoljeća u junu, samo nekoliko dana nakon što je Bidenova administracija isključila otok, koji Kina smatra svojim teritorijem, iz svog gospodarskog plana usmjerenog na Aziju i osmišljenog da se suprotstavi rastućem utjecaju Kine.

Ured američkog trgovinskog predstavnika saopćio je da su dvije strane “postigle konsenzus o pregovaračkom mandatu” i da se očekuje da će se prvi krug pregovora održati početkom ove jeseni.

“Planiramo slijediti ambiciozan raspored za postizanje obveza po visokim standardima i smislenih ishoda koji pokrivaju jedanaest trgovinskih područja u pregovaračkom mandatu koji će pomoći u izgradnji pravednijeg, prosperitetnijeg i otpornijeg gospodarstva 21. stoljeća”, rekla je zamjenica trgovinskog predstavnika Sjedinjenih Država Sarah Bianchi.

U pregovaračkom mandatu navodi se da su Sjedinjene Države i Tajvan postavili opsežan dnevni red za razgovore o pitanjima poput olakšavanja trgovine, dobre regulatorne prakse i uklanjanja diskriminirajućih prepreka trgovini.

Rečeno je da će početak službenih razgovora biti u svrhu postizanja sporazuma s “obvezama visokog standarda i ekonomski značajnim ishodima”.

Nije spomenuta mogućnost širokog sporazuma o slobodnoj trgovini, za što je Tajvan lobirao.

Washington je, usprkos nedostatku službenih diplomatskih veza, želio ojačati potporu Tajvanu, posebno jer se suočava s pojačanim političkim pritiskom Kine.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 18.8.2022. u 08:08