S. Koreja nudi mir nakon prijetnje holokaustom

tačno.net
Autor/ica 17.1.2014. u 10:19

S. Koreja nudi mir nakon prijetnje holokaustom

Sjeverna Koreja pozvala je Južnu da prestane sa “svim djelima provokacije i klevete”, dan nakon što je upozorila na “nezamislivi holokaust” ako Jug izvede vojne vježbe sa Sjedinjenim Državama.

Komisija za nacionalnu odbranu u Pjongjangu imala je pomirljiv ton u četvrtak u skladu sa novogodišnjim govorom sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una o većoj saradnji između susjeda.

U izjavi koju je objavila državna agencija KCNA navodi se: “Zvanično predlažemo južnokorejskim vlastima da poduzmu praktične mjere povlačenjem svih provokacija i kleveta druge strane do 30. januara.”

Međutim, Južna Koreja u petak je odbacila poziv da otkaže vojne vježbe sa SAD-om te poručila kako ona kao demokratska država ne izvodi preventivne napade.

Sjeverna Koreja već tradicionalno poziva Južnu na otkazivanje vježbi, koje su planirane za februar i mart, smatrajući ih uvodom u invaziju, a ove je godine predložila i da obje strane smanje tenzije, uključujući i obustavu obostranih verbalnih napada.

“Vježbe ‘Key Resolve’ i ‘Foal Eagle’ održat će se prema planu … (Južna Koreja) je demokratska zemlja i mi ne pokrećemo preventivne napade”, izjavio je novinarima glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva odbrane Kim Min-seok.

Napetosti su porasle početkom prošle godine kad je Pjongjang ljutito reagirao na postrožene sankcije UN-a koje su uslijedile nakon sjevernokorejskog nuklearnog pokusa.

Sjeverna Koreja je poručila da će na svaki neprijateljski potez reagirati napadom na Sjedinjene Države, Japan i Južnu Koreju, pokrenuvši vatrenu retoriku koja je trajala mjesecima.

Mogući scenario

Seul smatra da je najnoviji zahtjev Sjeverne Koreje neiskren, jer vrijeđa Južnu Koreju premda je Kim Jong-un pozvao na poboljšanje odnosa.

Više od 60 godina nakon završetka Korejskog rata, dvije Koreje tehnički su još u ratu, budući je sukob okončan primirjem a ne mirovnim sporazumom.

Analitičari smatraju da Sjeverna Koreja ne može riskirati pokretanje konvencionalnog vojnog sukoba, jer bi iz njega izašla poražena.

Pojedini poznavatelji prilika u Sjevernoj Koreji smatraju da bi Pjongjang umjesto toga mogao lansirati raketu dugog dometa ili nastaviti nuklearne pokuse. Do sada je obavila tri nuklearna pokusa, a posljednji je bio u februaru prošle godine.

Sjever bi također morao pokrenuti topnički napad na južnokorejsku teritoriju kao što je to učinio 2010. i time riskirati vojni odgovor Seula, koji bi međutim mogao prerasti u širi sukob.

UN je rezolucijom zabranio Sjevernoj Koreji lansiranje raketa, jer ih se smatra dijelom procesa isprobavanja tehnologije za interkontinentalno nuklearno oružje.

Kim Jong-un, koji je došao na vlast prije dvije godine, nakon smrti svoga oca Kim Jong-ila, nastavio je očevu militarističku politiku, uključujući i nastojanje izgradnje vlastitih nuklearnih kapaciteta.

aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 17.1.2014. u 10:19