Rusko zrakoplovstvo u jednom danu izvelo 20 zračnih napada protiv IS-a: “Teroriste treba

tačno.net
Autor/ica 1.10.2015. u 09:25

Rusko zrakoplovstvo u jednom danu izvelo 20 zračnih napada protiv IS-a: “Teroriste treba

Nakon što je jučer Vladimir Putin dobio formalnu dozvolu da koristi rusku vojsku kako bi se borio protiv Islamske države u Siriji, a uz sirijsku vladu i Bašara al-Assada, sinoć je objavljeno kako su ruski zrakoplovi izveli 20 zračnih napada na terorističke ciljeve u toj zemlji, piše Sputnik.

Sirijska nacionalna informacijska agencija SANA objavila je kako su ruski zrakoplovi napali “ISIS-ova uporišta” u al-Rastanu, Talbisehu i Zafaraniyai u provinciji Homs, Al-Tilol al-Hmer u provinciji Qunaitra, selok Aydoun u blizini Salamiye, Deer Foul između Hame i Homsa te u okolici Salmiye, javlja CNN.

Usto, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konashenkov odbacio je navode dijela nevladinih organizacija i promatrača s terena koji su kazali kako su Rusi napadali civilne ciljeve te ciljeve pobunjenika protiv Assada.

Ministarstvo obrane objavilo je kako su ruski vojni mlažnjaci u Siriji jučer izvršili 20 vojnih misija te napali više od osam ISIS-ovih ciljeva u gorskoj regiji zemlje.

“Kao rezultat toga, pogođeni su spremnici oružja i goriva, a ISIS-ovi koordinacijski centri u planinama su potpuno uništeni”, dodao je Konashenkov.

Istaknuo je i kako su napadi izvedeni nakon misija prikupljanja podataka te u bliskoj suradnji sa sirijskom vojskom. Naglasio je da ruski avioni nisu napadali civilne lokalitete, niti su napadali ciljevi u blizini civilnih lokaliteta.

SAD: Oprezno s ruskim navodima

Američki ministar obrane Ash Carter pozvao je na oprez vezano uz navode ruskog ministarstva obrane.

“Bit ću oprezan u potvrđivanju informacija, ali čini se kako je ruskih zračnih napada bilo i u područjima gdje vjerojatno nije bilo snaga ISIS-a”, rekao je Carter novinarima.

“Rezultat takvog djelovanja će zasigurno biti širenje građanskog rata u Siriji”, dodao je.

CNN piše i kako je jedan američki službenik kazao kako ruski zračni udari na području Homsa “ne služe nikakvoj strateškoj svrsi” u pogledu borbe protiv ISIS-a, što ukazuje na činjenicu kako “nemaju nikakve veze s borbom protiv ISIS-a”.

Američki službenik dodaje i kako SAD nema namjeru zaustavljati ruske udare te kako se čini da ruski avioni ne lete na području na kojemu su angažirane američke snage.

“Nisu glupi”, zaključio je službenik.

Putin: Teroriste treba ubiti i uništiti

Vladimir Putin jučer je održao sastanak sa članovima svoje vlade o nadilaženju ekonomske recesije u Rusiji u 2016. godini, a raspravljalo se i o situaciji u Siriji te o borbi protiv međunarodnog terorizma.

“Jedini pravi način da se borimo protiv međunarodnog terorizma, u Siriji i na području susjednih zemalja gdje djeluju grupe međunarodnih terorista jest da reagiramo i napadnemo njih prije nego oni dobiju priliku napasti.

Moramo napasti i ubiti teroriste i druge koji su zarobili teritorije, ne možemo čekati da se pojave pred našim kućnim vratima”, kazao je Putin, piše na službenim stranicama Predsjednika Rusije, prenosi RU facts.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 1.10.2015. u 09:25