Ruske i američke diplomate sastaju se danas u Ženevi: Ima li rješenja za ukrajinsku krizu?

tačno.net
Autor/ica 21.1.2022. u 09:40

Ruske i američke diplomate sastaju se danas u Ženevi: Ima li rješenja za ukrajinsku krizu?

Foto: TASS

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u Ženevu na razgovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom nakon što je obišao nekoliko evropskih zemalja kako bi se poduprla obaveza američkih saveznika da uvedu Rusiji sankcije ako nastavi invaziju na Ukrajinu.

Nade Washingtona da će izgraditi ujedinjeni front opozicije Moskvi zakomplikovale su komentare predsjednika SAD-a Joea Bidena na konferenciji za novinare u srijedu, na kojoj je predvidio da će Rusija “infiltrirati” Ukrajinu i rekao da će Moskva skupo platiti.

Rusija je rasporedila desetine hiljada vojnika na svojim granicama s Ukrajinom, a zapadne države strahuju da Moskva planira novi napad na zemlju koja je izvršila invaziju 2014. kako bi pripojila poluostrvo Krim.

Rusija poriče da planira napad, ali kaže da bi mogla preduzeti neodređenu vojnu akciju ako se ne ispuni lista zahtjeva, uključujući obećanje NATO-a da nikada neće primiti Ukrajinu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, upitan o Bidenovim komentarima, rekao je da Rusija prima slična upozorenja posljednji mjesec.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 21.1.2022. u 09:40